EP HERCEG BOSNE

Kupovali struju po 56, a prodavali po 29 eura

Grabovica
14.07.2013.
u 09:59

U četiri godine razlika kupoprodajne cijene

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne svaki svoj megavatsat (MWh) električne energije u prvih nekoliko mjeseci kupovala po prosječnoj cijeni od 56,47 eura. Istodobno, svaki MWh trgovcima prodaju po cijeni od 38,55 eura. Samo kada se izračuna ova razlika jasno je kako se radi o gubitku od 17,92 eura u ovoj godini po svakom proizvedenom megavatsatu električne energije. Kada se pak sve to stavi u okvir godišnjih potreba gdje bilanca iznosi oko 2700 gigawatsati, onda se dobiva šokantan podatak o tome da se samo na toj razlici cijene, gubitci na godišnjoj razini kreću između 5 i 20 milijuna eura, ovisno o tome je li bila dobra povoljna godina kada je u pitanju hidrologija.

Višegodišnji minus

Po podacima od 2007. godine kada je uspostavljeno tržište električnom energijom u BiH otkada je i nastao veliki broj kompanija za preprodaju mostarska kompanija je imala kratko razdoblje u kojemu je ostvarivala dobit, a onda je od 2009. godine EP Herceg Bosne stalno u minusu. Naime, po dobivenim podacima u 2007. godini je Herceg Bosna bila u plusu od 6,27 milijuna eura, četiri mjeseca 2008. godine je ostvarena razlika u dobiti od skoro 11 milijuna nakon čega slijedi dramatičan pad. U sljedećoj godini je na ‘trgovini’ električnom energijom Elektroprivreda Herceg Bosne bila u minusu od 11,17 milijuna eura, 2010. je taj iznos porastao na 12,91. Najveći šok bila je sljedeća godina kada je na razlici u trgovini izgubljeno 26,44 milijuna. Sljedeća godina bila je nešto bolja, pa je minus smanjen na 14 milijuna da bi prvo tromjesečje ove godine opet krenulo brutalno loše s 18,33 milijuna eura na štetu mostarske Elektroprivrede.
Tako se dobije podatak da je u posljednjih nepune četiri godine iz područja koje pokriva Elektroprivreda Herceg Bosna, a uglavnom se radi o Hrvatima izvučeno 126,41 milijun eura. Ovi rezultati se djelomično mogu opravdati nesigurnim izvorima zadovoljavanja potreba na konzumnome području Elektroprivrede Herceg Bosne jer ovisi o hidrološkim prilikama.

Razlika 19 eura

No, kada se analiziraju cijene po kojima mostarska kompanija kupuje električnu energiju i istodobno prodaje s istim kompanijama dolazi se do, u najmanju ruku čudnih podataka oko kojih bi se mogli pozabaviti i istražiteljska tijela. A radi se o sličnim shemama o kojima se u javnosti upozoravalo u slučaju Elektroprivrede BiH koja je trgovinom s beogradskim Rudnapom također potkradala ovu, ali i mostarsku kompaniju koja je posredno kupovala električnu energiju, odnosno u konačnici njezine potrošače i radnike ove kompanije. 
Zanimljivi su podaci pregleda kupoprodaje električne energije EP HB za razdoblje prva četiri mjeseca ove godine. Tako je određenim kupcima prodano 588.581 megavatsat električne energije s prosječnom cijenom od 38,55 eura dok je istodobno kupila tri puta manje, odnosno 198.608 megavatsati. No razlika u ostvarenoj dobiti je samo dva puta, a ne tri puta viša. Po dostupnim dokumentima koji su proslijeđeni i nadležnim istražnim tijelima, pojedine kompanije su prodavale električnu energiju EP Herceg Bosne po 56 eura istoga dana kada su je kupovali od iste elektroprivrede po cijeni nižoj za 19 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?