'Djeca sa CNN-a'

Život Srebreničanina Dine mijenja dolazak Dore iz Vukovara

13.11.2021.
u 11:33

Premijera filma 'Djeca sa CNN-a' redateljice Aide Bukvić posljednji je sadržaj 26. izdanja Modul Memorije Međunarodnog teatarskog festivala.

- U pitanju je svjetska premijera dugometražnog igranog filma u režiji Aide Bukvić. Film 'Djeca sa CNN-a' temeljen je na istoimenom dramskom tekstu autora Amira Bukvića, a kao predstava praizveden je 2006. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, potom 2008. godine i u Zagrebu, a sada je realizirana i filmska premijera.

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino izgubio oca i dva brata, nakon toga se kao izbjeglica nastanio u Zagrebu. Došao je s tetkom i petogodišnjim bratom koji je odmah, kao ratno siroče, poslan izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač i podstanar je kod Gogoa, slikara i bivšeg branitelja, a jedina veza sa svijetom za njega je telefonska govornica odakle komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu.

Fahru je zadesila slična sudbina, kao Dinu, u  genocidu u Srebrenici. Dinin život promijenit će dolazak Dore, nove sustanarke, studentice koja radi “noćnu” u jednom zagrebačkom hotelu. Oboje će uskoro saznati da dijele istu bolnu sudbinu. Dino je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara. Dinin emotivni lom dogodit će se u trenutku objave video snimke na kojoj pripadnici jedinice 'Škorpioni' ubijaju srebreničke mladiće među kojima on prepoznaje svoju braću. Je li ljubav između dvoje toliko različitih, ali ipak sličnih ljudi uopće moguća ili je tek samo okidač da bismo krenuli sami u potragu za vlastitim identitetima?

Redateljica Aida Bukvić kaže da je glavni cilj filma senzibilizirati širu javnost na kulturu sjećanja i pamćenja, posebice u odnosu na genocid 1995. u Srebrenici, kao i za pitanje izbjeglica, terorizam, drugosti i drugačijeg u dominantno zapadnom okruženju, te pitanje islama i europskih muslimana.

- Naš film 'Djeca sa CNN-a' nastao je prvenstveno iz ljudske potrebe iz koje je nastala i drama 'Djeca sa CNN-a', poslije objavljenih snimaka smaknuća mladih Srebreničana koje su snimali sami zločinci. Film nosi snažnu poruku o prošlosti kojoj smo svjedočili i neizvjesnoj budućnosti punoj traumi u svijetu u kojem živimo te kroz emotivnu ljudsku priču otvara nekoliko bitnih pitanja naše neuralgične stvarnosti. Da nije te ljudske potrebe ne bi bilo ni filma, koji je dugo i mukotrpno nastajo uz kreativnu ekipu koja je i sama vjerovala da iz te ljudske potrebe može nastati umjetničko djelo snažne poruke - kazala je.  

Uloge tumače Iva Mihalić, Amar Bukvić, Dragan Despot, Sreten Mokrović, Damir Lončar, Siniša Popović, Anja Đurinović Rakočević, Muhamed Hadžović, Pero Juričić, Enes Vejzović, Sanja Marin, Vlado Posavec Tušek, Robert Budak, Iva Jerković, Mirela Brekalo Popović, Mia Biondić, Fuad Ahmetašević, Aman Bukvić, Pavle Matuško. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?