Uz predstavljanje triologije Ante Tomića, ljubuškog pjesnika, putnika i poslovnog čovjeka

Život je čudesna pustolovina

28.06.2024.
u 12:27

Neuobičajena je bila večer pjesnika Ante Tomića u ljubuškom hotelu „Bigeste“. Prije svega ovaj svjetski putnik i poslovni čovjek posjetiteljima na uvid ponudio je svoju pjesničku trilogiju, tri pjesme u jednoj večeri. Zanimljiva je bila i nakana, svi koji su smatrali za potrebno mogli su uzeti sve tri knjige i u postavljenu škrabicu ostaviti koliko mogu, hoće, imaju…, novca za potrebe Udruge za djecu s posebnim potrebama "Duga" iz Ljubuškog. Oko tog posla sekundirali su upravo članovi te Udruge. U programu su se naprosto retorički uz samog autora razmahali Mate Grbavac i Ivan Baković, recenzenti njegovih knjiga, preispitujući široku lepezu tema - o bitku i čovjeku, pa do ljubavi, koja 'doživi vremena preispitivanja'. U programu su nastupili i Damir Tomić – Maduna koji je pjevao stihove o poštaru i životu, te Ivan Nižić i Mirjana Pavičić, recitirajući stihove iz Antinih knjiga.

„Prve dvije knjige koje na poetsko književno filozofski način govore o čudesnom putovanju čovjeka kroz svijet u kojem živi, putovanje kroz vlastito skupljanje iskustva, spoznaja što nam život nudi kao mogućnost zaokruženja je trećom knjigom koja s prve dvije čini jedinstvo jer je središte tematike, fabule, razmišljanja postavila čovjeka sama pred zagonetkom, vječnom zagonetkom koja se zove život na ovom djeliću svemira, univerzuma. Prva je bila „Putovanje svijetom i duhom“, druga „Pronađi smisao“, a ova treća „Put u život“. To je jedinstvena trilogija o suštinskim pitanjem koje muči prave filozofe, ali i onog zadnjeg čovjeka koji bude udisao zrak na ovoj Zemlji: Tko smo kako živjeti sretno? Kako živjeti s ljudima? Što je glavni pokretač našeg života? Jesmo li ispunili život koji nam darova Tvorac“, kroz presjek pjesničkog stvaralaštva u pogovoru trećoj knjizi Ante Tomića „Put u život“ pitanja je koja postavi Mate Grbavac, književnik iz Ljubuškog.

U svojevrsnom odgovoru na neviđeno, autor, Ante Tomić, kroz poruku naslovljenu „Najboljem prijatelju“, neizravno odgovara:

„Neka teška vremena su iza nas – korona, ratovi, krize, ali i ta teška vremena su nam potreba, jer teška vremena grade jake ljude, a jaki ljudi grade nova vremena i budućnost. U tim teškim vremenima svi poželimo odustati. Ti ne vidiš cilj smisao, nemaš snage, nemaš volje, duha, energije koja te pokreće i poželiš odustati od svega, od svakoga. Pomišljaš da nemaš više snage, motivacije vidiš kako se drugi gube, padaju, nestaju prijatelji, imaš osjećaj da si sam, svi vode svoje bitke, svi vode svoje borbe, nose svoje traume, bol. Ali tvoj duh te upozori..., bila je postavka upućena ne samo najboljem prijatelju kako autor reče nego i svima koji su pratili ovu neuobičajenu promociju, ponudivši i smjer kroz opasku „ne odustajte, ne odustajte“, zaključujući:

„Ako se otarasite fantazije i čekanja da će bolja vremena sama po sebi doći, bit ćeš onda u stanju danas i svaki dan stvarati kroz ovaj život bolja i najbolja vremena danas i svaki dan. Zato putujte kroz život radosno, jer život je čudesna pustolovina“.

Ivan Baković, drugi recenzent, inače predsjednik Društva hrvatskih književnika H-B, izlaganje je počeo opservacijama na temu ljubavi omiljenoj temi pjesnikinja i pjesnika još od vremena Sumera, do današnjih vremena kada je postala čak i tema preispitivanja.

„Iako je veliki spektar osjećaja o kojima piše Ante se ne ponavlja niti zapada u banalnost i patetiku što je zamka u koju upadaju mnogi autori pišući o ljubavi, nego nas na zaista na originalan način vodi  putovima ljubavi iz grada u grad, iz pokrajine u pokrajinu, s kontinenta na kontinent, iz hladnog Sibira u vrelu Saharu, sa sjevernog na južni pol i prikazuje i pokazuje kako je ljubav svugdje ista, a opet različita. Njegove su pjesme nježan poj ljubavi, o čežnji, o čekanju, o ispunjenju o životu…“

Valja reći da je ugođaj upotpunio Tigran Delić, kolega iz Radio Ljubuškog, opservacijama na „zadanu teme“, tako da sve skupa nije bilo samo večer poezije, nego i više od toga.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije