6. eko kolonija

Živopisni krajolik Blidinja oslikan na platnima studenata likovnih akademija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
08.10.2016.
u 09:00

U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu otvorena je izložba radova šeste po redu likovne Eko kolonije, održane u organizaciji EKO-ZH, udruge za zaštitu okoliša i kulturno-povijesnog nasljeđa zapadne Hercegovine.

Na toj koloniji, upriličenoj u živopisnom krajoliku Parka prirode Blidinje, sudjelovalo je 55 studenata likovnih akademija u Širokom Brijegu, Splitu, Osijeku, Banjoj Luci, Trebinju i Beogradu te studenata likovnoga nastavničkog smjera Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Svijet i svijest

Nazočne je uime domaćina pozdravio voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić, naglasivši kako umjetnost u sebi sadrži svijet i svijest, i fizičko i metafizičko, individualno i društveno, osjećajnost i smisao.

Kristina Ćavar, koordinatorica likovne Eko kolonije, istaknula je da je na Blidinju nastalo ukupno oko 100 radova.

Mario Brekalo, predsjednik udruge EKO-ZH, kazao je kako će udruga novcem prikupljenim od prodaje likovnih radova s ove kolonije pomoći Domu “Marija - naša nada” i humanitarnoj udruzi “Fra Mladen Hrkać”.

Izložbu je otvorio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, pohvalivši rad udruge EKO-ZH, program je vodila Željka Šaravanja, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Kristijan Penavić. Druženje studenata te organizatora kolonije i izložbe nastavilo se u restoranu Lavanda.

Umjetnost čini dobro

U katalogu ove izložbe Amela Hadžimejlić ističe:

“Ova kolonija spaja i udružuje sve ono što je dobro i što život jest. Život razni ljudi promatraju na različite načine, a život svih nas, u suštini, čine vrijeme, prostor… i radnja. Činjenje, ispunjavanje, doprinos sveukupnom.” Impresionirana prekrasnim svevremenskim krajolikom Blidinja naglasit će kako umjetnost potiče pozitivno i suštinsko dobro u ljudima, potiče načine dubokih razmišljanja, mijenja u dobro životnu zajednicu, društvo i svijet u cjelini.

Izložba će biti otvorena do 16. listopada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?