‘Pečat istine’ Ive Margete

Živa svjedokinja istine koji progovara ljubavlju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
05.12.2016.
u 09:00

U organizaciji župnog ureda Čitluk, u petak je u Franjevačkoj galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku prvi put predstavljena izuzetno vrijedna i zanimljiva knjiga “Pečat istine”, 92-godišnje autorice Ive Margete iz Slipčića, živog i vjernog svjedoka istine o zločinačkoj komunističkoj diktaturi. Knjiga je objavljena u nakladi tiskare Fram Ziral iz Mostara. U svojoj knjizi baka Iva iznosi svoja sjećanja i tešku kalvariju koju je osobno prošla nakon Drugog svjetskog rata: proganjanje, mukotrpne uzničke dane, svu torturu i nepravdu koju je podnosila ona i drugi Hrvati katolici samo zbog svoje istinske vjere i neizmjerne ljubavi prema Domovini.

Hrabra baka

O knjizi biranim su govorili čitlučki župnik fra Miron Šego, novinarka i urednica knjige Danijela Šakota, književnik i vicepostulator Postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće fra Miljenko Mića Stojić i sama autorica. Fra Miro je hrabroj baki Ivi uputi čestitke što se odlučila napisati istinu o stravičnim događanjima kroz koja su prolazili naši ljudi nakon II. svjetskog rata.

- Pečat istine je krik jedne hrabre žene, majke, bake, prabake koja pred nas kao opomenu stavlja istinu koja je zataškavana dugih 70 godina, istinu koja je pronašla put i ovdje stoji pred nama kao opomena da se nikada ne zaboravi što su sve prolazili oni koji su ljubili svoju domovinu, svoj hrvatski narod, svoju rodnu grudu, svoju vjeru katoličku. Autorica progovara snagom ljubavi, nju ne vodi mržnja i osveta nego istina, da istina koja je tih davnih godina bačena u blato, zgažena, ali kako autorica kaže “Bog mi je podario dug život kako bih ju danas mogla svjedočiti”, kaže Šakota.

Težak životni put

Predstavljajući knjigu književnik i recenzent knjige fra Miljenko Mića Stojić, osvrnuo se na torture zločinačkog sustava nakon Drugog svjetskog rata te kazao:

- Jugokomunisti su u Širokom Brijegu za nekoliko dana napravili 158 što većih što manjih stratišta. Htjeli su zatrti taj simbol hrvatstva i katoličanstva. Takvu ideju nastojali su zatrti i u svakome onome s kim su dolazili u doticaj. Ako takav nije platio glavom, onda jest dugogodišnjom tamnicom. Dobro to zna naša autorica koja je tri puta suđena, a tome su prethodila bespoštedna mučenja. Sve se opet nastavljalo i nakon izlaska iz svih tih tamnica. Dok čovjek čita ove zapise, ne može a da se ne sjeti romana “Križar ili duh slobode“ Nikole i Shirjey Helen Štedul, kao i romana koje u posljednje vrijeme ispisuje zrelo pero Anite Martinac, koji jednostavno iznose istinu. Isto čini i Iva Margeta s tim da ona ne utječe književnom instrumentariju već pripovijeda tonom bake svojim unucima. Okusila je nepravdu i ne želi da se takvi primjeri jednostavno pometu pod tepih, kaže fra Mića i naglašava: - Iva Margeta odlično primjećuje da su neki ‘prošli’ dan danas visokopozicionirani, da vedre i oblače, dok bi, zapravo, trebali preispitivati svoju savjest i nastojati se obratiti te kao takvi postati dobri članovi društva, rekao je fra Mića te Ivi Margeti zahvalio što je na napisala istinu iz svog vremena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?