Bila kod Livna

Žensku likovnu koloniju otvorila Anka Raič

23.09.2015.
u 06:15

Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH i privatna Galerija "ArtMit" iz Bile 2009. su organizirale 1. međunarodnu žensku likovnu koloniju u BiH. Selo Bila kod Livna zahvaljujući tome postalo je stjecište i sjedište kulture u likovnom izričaju, a ove godine održala se i sedma kolonija s 25 sudionica. Ovogodišnju koloniju otvorila je Anka Raič, predsjednica UHAKUD i CIOF-a BiH.

- Posjetitelji su vidjeli primjenu 12 različitih umjetničkih tehnika. Bilo je tu i horezu keramika iz Rumunjske, kaligrafije, ikonopisa, slikanja slamom, rada na svili..., kazala je za Večernji list BiH Raič. Susreli smo i sudionicu kolonije iz Sarajeva Brigitu Krunić i brojne druge. Domaćin i organizator kolonije Branko Ivanković Mito kazao je da je zbog ograničenih kapaciteta morao odbiti gotovo polovinu prijavljenih: - Ja ovo uspoređujem s folklorom, kao što se narodna nošnja s ljubavlju čuva, tako se i tradicijska umjetnost, koja je ponikla u kućnoj radinosti, prenosi s generacije na generaciju. Kolonija je s programom suradnje udruga koje se bave amaterskom likovnošću već izišla iz regionalnih okvira.

Stručno vodstvo odabire u svakoj tehnici djela koja imaju odlike autohtonog pravca, a Galerija "ArtMit" trajno ih čuva i čini dostupnima publici u stalnom izložbenom postavu, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?