Stolačko kulturno proljeće

Završnica u znaku Anđelka Vuletića

04.06.2016.
u 11:00

Predstavljanjem zbornika Stolačko kulturno proljeće 2016. i stvaralačkog opusa književnika Anđelka Vuletića završena je ovogodišnja manifestacija Stolačko kulturno proljeće. Četrnaesti Zbornik predstavili su publicist Željko Raguž i prof. dr. Marko Dragić, dok su o stvaralaštvu Anđelka Vuletića govorili prof. dr. Antun Lučić i prof. Tina Laco. Vuletićeve pjesme čitali su mostarski glumci Velimir Pšeničnik Njirić i Ivo Krešić.

Četrnaesti Zbornik

Zanimljivo, govoreći o problematici izdavanja zbornika, časopisa za povijest i kulturu, Željko Raguž je, uz ostalo, primijetio kako je jedna od nakana pokretanja časopisa bila “ohrabriti ljude da počnu raditi i stvarati”.

S obzirom na to da je ovogodišnji Zbornik četrnaesti po redu, u tome se očito i uspjelo. Prof. dr. Marko Dragić posjetiteljima je predstavio svaku od sedamnaest tematskih cjelina, uz ostalo ističući raznovrsnost tema i autora, posebice naglašavajući udio učenika.

Pišući o pjesništvu u radu objavljenom u ovogodišnjem Zborniku Anđelka Vuletića (1961. - 1986.) Marijana Krmek, prof., uz ostalo je konstatirala: “Vuletić je protivnik statike i mirovanja, uvijek je težio avanturizmu, nečem novom i nepoznatom, makar ga čekale neprenosive kušnje i zamke”.

Priče iz djetinjstva

Prof. dr. Antun Lučić predstavljajući pjesnika Vuletića uz ostalo je konstatirao:

“Kroz Vuletićevo vazda prenuto pisanje zbiva se trojnost: osvrti na ishodišta iz djetinjstva i zavičaja, potom zrelo pisanje ili svepisanje prožeto ironijom i porugom, putovanjem i pratećim psihološkim razvedenostima te, najposlije, svođenje činjenog u univerzalnost, odnosno promicanje nadpjevnosti nad surovostima života…”.

Prof. Tina Laco u kraćem dojmljivom izlaganju konstatirala je kako je Vuletićevo pjesništvo “specifično po izuzetno naglašenoj i zaista dramatičnoj napetosti”.

U sklopu programa održana je i mala svečanost. Željko Raguž, jedan od čelnika stolačkog Ogranka Matice hrvatske, uručio je priznanje – zahvalnicu Mladenu Boškoviću, aktualnom predsjedniku Matice, za predan i uspješan rad.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska pjevačka skupina Vidoštačka kraljica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije