Kolonija kipara

Zagrebački kipar Ivan Nestić isklesao kip Indijanca, sarajevski mladi kipari tri ženska torza, prof. Sućeska obnovio kip prijatelja

29.06.2020.
u 14:30

U više od pola stoljeća postojanja, Kolonija je iznjedrila više od 150 monumentalnih kipova isklesanih u kamenu bihacitu, kao i više od 250 salonskih skulptura od terakote

U parku kipova Staroga grada Ostrožac na Uni pokraj Cazina okončana je ovogodišnja višednevna 53. Kolonija kipara Ostrožac koju je kao i prethodnih godina upriličila Javna ustanova „Kulturni centar“ Cazin. Tradicijska je to višedesetljetna kulturna manifestacija na prostoru jugoistočne Europe, koja je postala sastavni dio nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, po kojem i nosi ime. 
Studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva isklesali su tri kipa – ženski torzo, kameni uradci u čast članovima Moto-kluba „Una motori“ iz Cazina, te Udruge „Ujedinjene žene“. Ovogodišnju Koloniju pod vedrim nebom prvi put je posjetio Ivan Nestić, apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koji je isklesao kip Indijanca. Kaže kako je tijekom Kolonije kipara stvarajući novo djelo uživao u nesvakidašnjem prelijepom krajoliku koji, veli, djeluje umirujuće. Oduševila ga je priroda Staroga grada Ostrožac. 
Samir Sućeska, profesor s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u prvoj fazi revitalizirao je kip Prijatelji i cijelo vrijeme bio na usluzi savjetima svojim studentima Hani Hurem, Admiru Šurkoviću i Irdinu Ibrahimoviću, koji su radili svoje završne diplomske radove u autohtonom kamenu s ovoga prostora, bihacitu. 
Ostrožačka Kolonija kipara jedina je ove vrste u Bosni i Hercegovini jer su njezini kipari svoja djela stvarali u kamenu Bihacitu, autohtonom kamenu s ovih prostora. Kako je istaknuo Muhamed Dervić, ravnatelj Kulturnog centra u Cazinu, unatoč pandemiji COVID-19, umjetnici su na ovogodišnjoj koloniji uložili maksimum napora da stvore najkvalitetnije uratke, djela koja će desetljećima resiti ovdašnju galeriju pod vedrim nebom, kompleks Staroga grada Ostrožac. 
– Ovogodišnja Kolonija kipara posjećenija je od svih prethodnih. Najveću financijsku potporu dala je Vlada Unsko-sanske županije, a potom Gradska uprava Cazina. Prezadovoljan sam svime što je urađeno. Zahvaljujem se svim sudionicima, kiparima na djelima koja su nam ostavili u naslijeđe. Pogodili smo vrijeme i Bog je bio uz nas, pratilo nas je lijepo vrijeme. Hvala svima koji su nam pomogli a i vama novinarima medijskih kuća koji ste sve ovo propratili, izjavio je ravnatelj Dervić. 
U više od pola stoljeća postojanja, Kolonija je iznjedrila više od 150 monumentalnih kipova isklesanih u kamenu bihacitu, kao i više od 250 salonskih skulptura od terakote. Posebna vrijednost Kolonije su kipovi koji ostaju u trajnom vlasništvu Kulturnog centra i Staroga grada Ostrožac jer su njegov sastavni dio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije