Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Vukoja: HNK Mostar je europsko kazalište

01. srpnja 2019. u 09:50 0 komentara 60 prikaza
Ivan Vukoja

U okviru 38. kazališnih igara BiH u nedjelju je u sklopu pratećeg programa nazvanog 'Portreti' predstavljen Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

O tome kako se on kao netko tko nije iz kazališnog svijeta našao na mjestu ravantelja jedne kazališne kuće, s Vukojom je razgovarao dramarturg Dragan Komadina.

Vukoja je ovom prilikom rekao da su ga oduvijek zanimale filozofija i književnost, ali da je mislio da ne treba studirati to što voli, pa je upisao sociologiju.

Iz bogate biografije Vukoja je izdvojio da je bio dobitnik Goranove nagrade za mlade pjesnike 90'-tih godina prošloga stoljeća, da je objavio dvije knjige poezije, da je također bio i  urednik magazina za političku kulturu  i društvena pitanja STATUS-Mostar. A nakon svega se, kako kaže,  na nagovor prijatelja, odlučio upustiti i u upravljanje HNK-om Mostar.

Vukoja je podsjetio da je te 2013., kada je počeo svoj mandat, Hrvatsko narodno kazalište Mostar bilo u teškoj situaciji. Danas je opet stalo na 'svoje noge',  iako istina ima malo glumaca. Aii pored malog ansambla od samo sedam glumaca ovo kazalište ima 14 živućih predstava na svom repertoaru.

Također istaknuo je kako ova kazališna kuća surađuje uspješno i s Narodnim pozorištem Mostar.

Govoreći o Mostaru kao mogućoj prijestolnici kulture te ulozi kazališta, Vukoja je rekao da je oduvijek smatrao da Mostar zaslužuje to zvanje.

- HNK Mostar je u Mostaru. Mostar je u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je u Europi, a samim tim i kazalište je europsko - rekao je Vukoja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.