Društvo pisaca BiH

Uz pisanje pisci nastoje ustrojiti Društvo, a interes za članstvo sve je veći

27.10.2016.
u 08:00

Da su neki novi trendovi nastupili u Društvu pisaca BiH, vidjelo se na redovitoj godišnjoj skupštini koja je održana u Domu pisaca u Sarajevu. Nije bilo uobičajenih izjava za medije uoči sjednice, nakon čega bi se kolege po pravilu povlačili, nego su sjednicu pratili samo članovi Društva kojima je izvještavanje posao, što u današnjoj BiH baš i nije zavidno. Što će donijeti ti novi vjetrovi, pokazat će vrijeme. Sudeći po onome što se čulo o radu najbrojnijeg i najstarijeg udruženja pisaca u BiH, ima značajnijih pomaka.

Devet novih članova

Jedan od njih svakako je i veliki interes za članstvo. U razdoblju između dviju skupština pristigao je čak 41 zahtjev, pa je Povjerenstvo za prijem u sastavu - Nihad Agić, Željko Grahovac i Nenad Tanović bilo “prisiljeno” pročitati šezdesetak djela različitih autora. Na koncu je načinilo prijedlog od devet imena koji je skupština prihvatila, pa su novi članovi Društva pisaca u BiH postali: Lidija Pavlović Grgić, Mirzana Pašić Kodrić, Branislav Antov Mikulić, Sonja Škobić, Marina Brkić, Joso Živković, Mubera Isanović, Senad Duran i Almir Kolar Kijevski. S novoprimljenih devet, Društvo je stiglo do 194 člana, od kojih se dio godinama ne pojavljuje na sjednicama i slično.

Valja reći kako su vidni pomaci napravljeni i u financijskoj konsolidaciji, pa su tako isplaćeni neki stari dugovi za nagrade, a Edin Konjhodžić, dopredsjednik, najavio je kako će do iduće skupštine “sve financijske dubioze” biti riješene.

Isplaćeni zaostaci

Da poslovično krhak proračun staje na svoje noge, vidi se i po prihodima koji su u 2014. iznosili 65.201 KM (rashodi su bili 72.000 KM), a u 2015. stigli su na 97.361 KM (rashodi 58.375 KM). Zahvaljujući takvoj “poslovnoj” bilanci, Društvo pisaca je, uz redovitu godišnju nagradu u 2015., osiguralo i sredstva za nagrade u 2014. godini koje će biti uručene početkom studenoga.

Uz navedeno, Dževad Karahasan, predsjednik Društva, u kraćem izvješću naveo je najvažnije aktivnosti u koje se ubrajaju organizacija Sarajevskih dana poezije s gostujućim piscima, obnovljene su književne karavane, osigurano redovito izlaženje časopisa “Život” i dr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije