sjednica Središnje uprave HKD Napredak

Usvojen Pravilnik o radu i ustroju Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u BiH

21.11.2022.
u 16:17

Pod predsjedanjem predsjednika HKD Napredak dr. sc. Nikole Čiče, u Doboju je u prostorijama Hrvatskog doma „Petar Ajvazović“, u subotu 19. studenoga  2022. godine održana XXII. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“.

Domaćin sjednice Središnje uprave bila je dobojska podružnica HKD Napredak na čelu s predsjednikom Goranom Rubilom, koji je u uvodnom dijelu sjednice pozdravio sve nazočne te im poželio sretan i uspješan rad. Također upoznao je detaljno Središnju upravu s aktivnostima i projektima koje je tijekom proteklog razdoblja uradila podružnica te zahvalio Središnjoj upravi na konkretnoj pomoći u radu HKD Napredak podružnica Doboj, priopćeno je iz HKD Napredak.

Nakon usvajanja predloženog dnevnog reda XXII. sjednice uslijedila je rasprava i usvajanje zapisnika sa XXI. sjednice Središnje uprave. Članicama i članovima Središnju uprave prezentirana je i Informacija o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prošloj sjednici Središnje uprave.

Jedna od glavnih tema sjednice, o kojoj je nazočne izvijestio predsjednik dr. Čiča, bila je 69. Svečana glavna izvještajna Skupština HKD Napredak koja bi se odlukom Središnje uprave, trebala održati u Zagrebu u subotu, 26. studenoga 2022. godine. Središnja uprava usvojila je prijedlog dnevnog reda kao i program predstojeće Skupštine. Inače, na Skupštini se trebaju naći izvješća o radu Središnje uprave i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te Napretkovih podružnica i udruga. Središnja tema ovogodišnje Skupštine je 120. godina od osnutka Društva.

O aktivnostima Povjerenstva za gospodarstvo s prijedlogom odluka i zaključaka u proteklom razdoblju nazočne je upoznao dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva Josip Križanović.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije prezentirao je izvješće tog Povjerenstva istaknuvši kako su u prigodi proslave obilježavanja 120 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak (HKD Napredak), kao temeljne kulturne ustanove bosanskohercegovačkih Hrvata, urađeni kratki film koji kroz sliku i riječ govori o bogatoj povijesti Društva, kao i novi aranžman i snimanje službena himna Društva. Također, Landeka je nazočne informirao i da je iz tiska izašao Napretkov zidni kalendar za 2023. godinu. Kalendar je konceptualno osmišljen kao tematski, a tema ovog kalendara su Austro-ugarske utvrde u Bosni i Hercegovini, te da će ovaj tjedan biti otiskan i Napretkov godišnjak.

Na sjednici je usvojen Pravilnik o radu i ustroju Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Osnivanje ovakve institucije od velikog je značaja za HKD Napredak jer bi se na jednom mjestu prikupljala i čuvala blaga tradicijske i sveopće kulture Hrvata BiH, a s druge strane bi se promicao hrvatski jezik i književnost s posebnim naglaskom na prožimanja s drugim i drugačijim kao osnova za bolje razumijevanje i suradnju s institucijama u BiH i izvan. Institut će imati četiri odjela, i to Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze, Odjel za povijest Hrvata BiH i Odjel za film i medije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije