Naslovnica Kultura

Umro hrvatski novinar i književnik Jozo Mašić

10. siječnja 2017. u 08:00 0 komentara 107 prikaza

U ponedjeljak je u livanjskoj bolnici, u 62. godini života, preminuo duvanjski književnik, novinar, slikar i kipar Jozo Mašić. Obogatio nas je s više od dvije stotine književno-kritičkih tekstova, a ovih dana u Tomislavgradu je predstavljena njegova zbirka pripovjedaka “Ljudi i tice”. Zbog bolesti nije mogao nazočiti tom događaju, prenosi portal Tomislavcity. Jozo Mašić (po pradjedu Danki - Marku kući zvan i Dankić) rođen je 13. studenoga 1956. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zvanje profesora hrvatskoga jezika i književnosti stekao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Dugo godina bavio se novinarstvom. U vrijeme Domovinskog rata bio je glavni i odgovorni urednik Tomislavgradskih ratnih novina (TRN), gotovo od samog početka do konca rata. U vrijeme Domovinskog rata jedan je od utemeljitelja i urednika agencije (HABENA), a zatim glavni urednik tjednika “Horizont”.

Bavio se književnim i književno-kritičnim radom od pokretanja “Naših ognjišta”. Pripovijetkama je zastupljen u nekoliko izbora i antologija u RH i u BiH, a “Roman o Ljiljani” uvršten je u ediciju “Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga”. Bio je član je DHK Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru, a zaposlen u Srednjoj strukovnoj školi, potom obnašao dužnost ravnatelja u Gimnaziji Marka Marulića.

Posljednji ispraćaj Joze Mašića bit će danas, 10. siječnja, u mjesnom groblju u Sarajlijama.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.