obljetnica

U Zagrebu otvorena izložba povodom 115 godina od osnivanja HKD-a Napredak

13.09.2017.
u 11:54

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatsko kulturno društvo Napredak priredili su u predvorju Knjižnice, a jučer i otvorili, izložbu Napretkovih izdanja od 1990. do 2015., kojom se obilježava 115 godina od osnivanja Napretka.

„Izložba je plod ugovora o suradnji kojeg su prošle godine potpisale ove dvije institucije“, kazala je prilikom otvaranja izložbe glavna ravnateljica NSK-a dr. Tatijana Petrić. „Suradnja naših dviju ustanova ima bogatu povijest te je nezahvalno navoditi kronologiju našeg prijateljstva, ali je uvijek lijepo istaknuti da je upravo na ovom mjestu 2002. godine obilježena i stota obljetnica Napretkova postojanja“, kazala je Petrić dodajući kako je značaj Napretka za hrvatski narod i zajednicu općenito iznimno važan zbog čuvanja identiteta, promicanje hrvatske kulture i jezika, a poglavito stipendiranju mladih, priopćeno je iz Napretka. 

Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić osvrnuo se na proteklih 27 godina otkako je Napredak obnovio svoj rad. 

„Napredak je uradio puno i više nego što može i što treba, jer se naš rad temelji na volonterskom radu. Ova izložba pokazuje samo dio onoga što Napredak radi. Naravno, sve se može uraditi i bolje i više, ali nesumnjivo bi identitet hrvatskog naroda bio siromašniji da nije Napretka i našega rada“, naglasio je Topić.

Autor izložbe dr. Ivan Kosić rekao je da je ova izložba, kao i prigodni katalog koji je tiskan, nastala od fundusa Napretkovih izdanja koja se nalaze u NSK-u.

U glazbenom dijelu programa nastupio je trio „Il Gdae“ kojeg čine dvije bivše Napretkove stipendistice Lara Silvestri Valdevit i Iva Kralj te mladi čelist Noel Silvestri Valdevit. Izložba, čiju je organizaciju financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, bit će otvorena do 29. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije