700 godina od smrti Dantea Alighieria

U širokobriješkoj Gimnaziji predstavljeno novo izdanje Božanstvene komedije

18.03.2022.
u 11:33

U organizaciji Matice Hrvatske Široki Brijeg, a u povodu sedamstote obljetnice smrti velikog talijanskog pjesnika Dantea Alighieria u knjižnici širokobriješke Gimnazije predstavljeno je novo, hrvatsko  izdanje prvoga dijela Božanstvene komedije – Pakao. 

U proznom prijevodu Božidara Petrača,  istaknutog hrvatskog književnika, pjesnika, prevoditelja,  zastupnika u hrvatskom Saboru,  sudjelovao je i Milan Bešlić likovni i književni kritičar iz Zagreba. Kako su kazali autor i predstavljač, nema talijanskog danteologa ili pisca u svjetskim razmjerama, a tako i među Hrvatima, koji nije našao poticaja u  spjevu velikog Firentinca i objavio u njegovu čast, nadahnut bilo njegovom cjelinom ili  bilo pojedinim pjevanjima, epizodama ili likovima. 

Danteovo remek-djelo više puta prevođeno je na hrvatski jezik, a u novom izdanju donose se po prvi puta i opsežni komentari koji današnjem čitatelju prikazuju društvenu zbilju svijeta onoga doba. Božidar Petrač najavio je uskoro i izdanje dva preostala dijela Božanstvene komedije Čistilište i Raj, a i ponovni dolazak među čitateljsku publiku u Širokom Brijegu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?