U Crkvi sv. Josipa

U Sarajevu održan Napretkov svečani uskrsni koncert

uskrsni koncert
30.03.2016.
u 20:37

Napretkov svečani usksni koncert održava svake godine te da je postao tradicija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i ove godine je organizator svečanog uskrsnog koncerta koji je održan večeras u Crkvi sv. Josipa na Marijinom Dvoru u Sarajevu, a na kojem je nastupio zbor "Bulgaria" iz Bugarske pod dirigentskom palicom akademika maestra Valentina Bobevskog.

Zbor "Bulgaria" je vokalna skupina iz Sofije, koju je 1991. godine osnovao sadašnji umjetnički instruktor i vođa akademik Valentin Bobevski.

Od osnutka Zbor je, u kratkom roku, porastao do prvorazrednih zborova na globalnoj razini i izvodi djela svih stilova i doba. Osim zborskih performansi, ansambl sudjeluje u brojnim djelima kantata-oratorij žanra, kao što su Requiem (Berliose), Requiem (Verdi), Requiem (Cherubini), Symphony No. 13 "Babi Yar" (Shostakovich), u operama: Aida, Nabucco, Rigoletto, Ernani (Verdi), The Flying Dutchman (Wagner), Carmen (Biset), The Ninth Symphony (Beethoven), Altrhapsody (Brahms) …

Maestro akademik Valentin Bobevski diplomirao je dirigiranje na Državnoj glazbenoj akademiji u Sofiji u klasi prof. Georgija Dimitrova te se specijalizirao u Berlinu. Predavao je dirigiranje na Glazbenoj akademiji Ferenc List u Budimpešti. Dobitnik je nagrade "Bela Bartok", kao i mnogih prvih nagrada na raznim međunarodnim natjecanjima u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Kubi. Publika ga je toplo dočekala na četiri kontinenta (Europa, Azija, Afrika, Amerika).

Napretkov svečani usksni koncert održava svake godine te da je postao tradicija. Večerašnjem koncertu je prisustvovao veliki broj vjernika te brojne zvanice iz kulturnog i društvenog života BiH i diplomatskog kora.

Sav prihod od koncerta, kako je istaknuto, namijenjen je Napretkovom fondu za stipendiranje "Ivo Andrić-Vladimir Prelog".

Od osnivanja do danas Napredak je podijelio 2.850 stipendija učenicima i studentima u BiH i Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije