Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

U Sarajevu obilježena 120. obljetnica osnutka i djelovanja "Napretka"

23. rujna 2022. u 07:53 0 komentara 112 prikaza

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" bilo je i ostaje ključna institucija hrvatskog naroda u BiH koje pomaže očuvanju njegove kulture i opstojnosti, istaknuli su u četvrtak sudionici središnje manifestacije kojom je obilježena 120 godina djelovanja tog društva.

Obilježavanje ove obljetnice organizirano je pod pokroviteljstvom vlade Hrvatske, a na svečanoj akademiji održanoj u Sarajevu predsjednik "Napretka" Nikola Čiča kazao je kako će "Napredak" nakon svih uspjeha i padova kroz povijest dvog djelovanja nastaviti misiju promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu te jačanja samovjesti hrvatskog naroda.

Kazao je kako to ima poseban značaj u današnjim turbulentinim vremenima i nestabilnim odnosima kakvi vladaju u BiH.

"Položaj hrvatskog naroda čiji je Napredak neodvojivi dio ne smije biti bitan samo Hrvatima već i svim ostalim narodima i građanima u BiH. BiH je kroz povijest uvijek opstajala na ovom tronošcu naroda, ne isključujući one koji se osjećaju drugačije", kazao je Čiča.

Savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Žana Ćorić kazala je na sarajevskoj akademiji kako vlada Hrvatske i premijer Andrej Plenković osobno prepoznaju značaj "Napretka" i nastavit će pomagati njegovo djelovanje i ubuduće kako je to činila i do sada.

Istaknula je kako "Napredak" svojim djelovanjem čvrsto povezuje Hrvate u Hrvatskoj i BiH jačajući svijet o zajedničkom kulturnom identitetu.

Začetak "Napretka" vezan je za 1902. godinu kada su najprije u Mostaru a potom i u Sarajevu utemeljena društva za potporu školovanju siromašnih učenika.

Te su dvije udruge integrirane 1907. godine a "Napredak" je kontinuirano djelovao sve do 1949. godine kada su jugoslavnske vasti zabranile djelovanje svih nacionalnih kulturnih društava u BiH.

"Napredak" je obnovljen 1990. godine a danas kroz desetke podružnica u BiH te Hrvatskoj ali i drugim državama okuplja više od pet tisuća članova koji aktivno promiču hrvatsku kulturu i kulturno nasljeđe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.