Naslovnica Kultura

U Galeriji Aluminij samostalni likovni postav Alise Teletović

03. ožujka 2019. u 14:54 0 komentara 131 prikaza
Foto: Stojan Lasić
Pogledajte galeriju 1/4

Svojevrsnim umjetničkim performansom, uz izražajno govorenje i slikaričine poezije, u Galeriji Aluminij otvorena  je samostalna izložba slika sarajevske akademske slikarice Alise Teletović.

-San jednoga neba, poetikom je prožet naziv postava kojim se slikarica, nakon niza samostalnih i skupnih izložbi u više gradova Australije, BiH, Hrvatske, Rusije i Srbije, po drugi put samostalno predstavila mostarskomu likovnom općinstvu, s punih trideset godina razmaka. Riječ je o ukupno 21 slici, rađenoj u razdoblju od 2017. do 2019. godine, u kombiniranoj tehnici, a kako Alisa uspješno koristi i kist i pero kako bi nam prenijela svoju iskrenu emociju koju publika itekako osjeća, svečanost otvorenja ispunila je galerijski prostor osobitom ugodom – komentirao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka koji izložbu službeno proglasio otvorenom, priopćeno je iz Galerije Aluminij. 

Slikarica, čiji je mladi umjetnički potencijal Alija Kebo, pokojni mostarski književnik i kulturni aktivnost, prepoznao još 1988. godine, ističe svoju osobitu povezanost s Hercegovinom, hercegovačkim krajolikom u njezinu korijenju i brdima koja su je nadahnula, zarobivši je u mislima i u prostranstvima usamljenosti gorja, napuštenih kuća…

Dok je njezine stihove nadahnuto kazivao ugledni glumac Šerif Aljić, novinar i publicist Zlatko Serdarević, u osvrtu na San jednoga neba, ocijenio je postav iskrenim i upečatljivim autoričinim svjedočenjem o sebi.

-Na ovim radovima punim ekspresije uistinu možemo dokučiti autoričin unutarnji svijet, njezina psihološka stanja, s variranjem od oduševljenja do tuge i boli koja,  zanimljivo je, generiraju stvaralačku energiju kao refleks na opskurnost zbilje. Time dolazimo do dragocjenoga bogatstva, uspostavljanja komunikacije s Alisom. Slika postaje tumačem njenoga ”ja” i možemo se zaogrnuti istim ogrtačem ili, pak, ostati uskraćeni za bitne vrijednosti spoznajnoga – poručuje Serdarević, zaključujući kako je poruka ovoga ciklusa sublimirana u snazi duha / umjetnosti i dominaciji ljubavi iz koje se ona i rađa.

Serdarević je Alisino stvaranje, u slikama poetskoga naboja s naglašenim mediteranskim koloritom, usporedio sa starijim naraštajem mostarskih slikara, poput de Rivere, Nikšića, Solde, Sefića, Puljića i Voljevice, prepoznavši u njemu nadu i vjeru u nadolazeće vrijeme, bez obzira na aktualni sunovrat osnovnih ljudskih vrijednosti.

-U kombinaciji apstraktnoga i figurativnoga slikarstva, propirujem poetiku života i smrti. Ekspresija i poetika osjećaja prema trenutku u kojemu živimo nadasve je, i prije svega, lekcijom za življenje. I dok nesvjesno postojimo, bivstvujemo, mi nismo bolji od cvijeta koji, u svojoj nesvijesti, postoji, raste i uvene, dođe neki drugi i tako u krug – poručila je ustreptala Alisa, zahvalivši se mostarskoj publici na srdačnomu prihvaćanju i, na koncu, zapitavši: Zar mi ljudi nemamo veće ambicije, potrebu za sobom ostaviti naslijeđe?

Inače, Alisa je Teletović rođena 1974. u Banjaluci, djetinjstvo je provela u Mostaru od kojega ju razdvaja rat, odvevši ju do Australije u kojoj provodi sedamnaest godina, stekavši akademsku razinu likovne izobrazbe. Godine2000. diplomirala je pri RMIT sveučilištu u Melbourneu, studiravši likovnu umjetnost, elektronički dizajn i medije. Članicom je ULPUBiH i ULUBiH. Njezini su radovi dijelom nekoliko javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Živi i stvara Sarajevu.

Izložba ostaje postavljenom za besplatno razgledanje do 15. ovog mjeseca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.