Dani Tolise

Tolišku tkanicu satkalo 12 KUD-ova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Njemačke

11.06.2024.
u 21:15

Međunarodnom smotrom folklora plesova i pjesama Slavonije, Baranje, središnje Bosne, Hercegovine, Hrvata Srijema, Mađarske, Ukrajinaca i Slovaka iz Slavonije, Roma iz Baranje, završena je osmodnevna 18. manifestacija "Dani Tolise".

KUD "Posavina" iz Münchena

U prekrasnim narodnim nošnjama 12 KUD-ova najprije je prošetalo toliškim ulicama da bi na stadionu NK Sloga Tolisa razvilo prekrasnu tolišku tkanicu ukrašenu pjesmama i plesovima svoga kraja. Među njima najviše mladih. Njihova ozarena lica i ponos nošenja svoje izvorne nošnje, premda to bilo i na plus 34 stupnja, koliko je bilo u Posavini, potvrđuje da budućnost tradicijske kulture uopće nije upitna. O tome zorno govori dolazak KUD-a "Posavina" iz Münchena jer 12 sati nisu spavali, obukli su svoje posavske nošnje i ponosno prošetali ulicama Tolise, kao što su to učinili i Hercegovci te brojna društva iz Slavonije i drugih krajeva. Smotru je otvorio HKUD "Željezničar" iz Osijeka. Pravo iznenađenje i oduševljenje publike priredio je HKUD "Sv. Ante" s Humca iz Hercegovine, a guslar Marko Čolak izazvao je ovacije pjesmom o životu moderne žene. Iz Hercegovine Posavina se preselila u Vojvodinu s plesovima HKC "Srijem" iz Srijemske Mitrovice. Spletovi slavonskih pjesama i plesova KUD "Branimir" iz Bošnjaka, županjskog "Kristal Sladorana" i KUD-a "Perkovčani" iz Novih Perkovaca donijeli su posebnu čar smotri. Članovi UKPD "Taras Ševčenko" iz Kaniže imali su spektakularan nastup. SKUD "Braća Banas" iz Josipovca prenijeli su slovačku tradiciju, a iako malobrojni, velike simpatije publike pobrali su članovi romskog KUD-a iz Darde s točkom "Romske igre iz Baranje". Točku na "i" stavili su domaćini, KUD "Kralj Tomislav", tradicionalnim posavskim kolima "Maramica".

Predsjednik Zaklade "Terra Tolis" i Organizacijskog odbora Daniel Dominković i Mijo Oršolić, predsjednik MZ Tolisa, zadovoljni su manifestacijom i posjećenošću. – Najviše sadržaja, radosti, druženja, najviše gostiju i najbolja posjećenost - kazali su, bila je na ovogodišnjoj manifestaciji. Marijana Nedić, predsjednica KUD-a "Kralj Tomislav" Tolisa, i domaćica završnog druženja, velike smotre folklora, kaže:

- Ponos i radost miješaju se istim intenzitetom, a najviše što smo bili na visini zadatka kao odličan domaćin folkloraša iz okružja.

Dani Tolise službeno su zatvoreni na zajedničkoj svečanoj večeri. Podijeljene su zahvalnice KUD-ovima, a plaketu za poseban doprinos Danima Tolise dobio je Đuro Oršolić (Đino), glavni logističar posljednjih sedam godina. Večer nije bila samo protokolarna već i razigrana i vesela.

Tradicionalno zajedničko kolo

Tamburaški sastav "Slavonski suton" i "Toliški mladići" podignuli su sve plesače i goste na noge, tako da se po tradiciji razvilo zajedničko kolo svih sudionika. I na kraju još nešto. Među 150 volontera izdvajamo toliške snaše: Lucu Nedić, Mandicu i Ružicu Vukić te Dragicu Oršolić koje već godinama, uz starinski posavski štednjak i gotovo neizdrživu vrućinu, peku poznate posavske listariće. Ove su godine od čak 50 kg brašna ispekle tisuće listarića kako bi ih svaki gost kušao. - Nastavit ćemo čuvati, razvijati i promicati kulturnu baštinu našeg toliškog i posavskog kraja - zajednička je poruka organizatora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije