Teorija zavjere

Tajna Van Goghova odsječenog uha

15.07.2016.
u 11:00

Pismo Van Goghovog liječnika koje otkriva tajnu vezanu za njegovo odsječeno uho i pištolj koji je slavni umjetnik koristio da bi izvršio samoubojstvo 1890. godine dobili su status umjetničkih eksponata.

Oni su, uz 25 slika velikana postimpresionizma, postali dijelom postava “Na rubu ludila. Van Gogh i njegova bolest” u muzeju u Amsterdamu.

Liječničko pismo

Nedavno pronađeno pismo doktora Félixa Reya, koji je brinuo o Vincentu van Goghu, konačno otkriva da je slikar odsjekao sebi cijelo lijevo uho, a ne samo ušnu školjku, kako se vjerovalo. U pismu se navodi i da je Van Gogh uho dao čistačici u bordelu u Arlesu, ali i liječnikova skica odsječenog uha.

Ranija “službena” verzija je glasila da je labilni umjetnik, nakon žučne svađe s prijateljem Gauguinom, sebi odsjekao lijevo uho, a potom ga pokazao zapanjenoj prostitutki iz obližnjeg bordela, piše BBC.

Zahvaljujući pismu doktora Reya, razriješene su dosadašnje nedoumice, a znanstvenica Bernadette Murphy je mogla dokazati da je uho, i to cijelo, zapravo dano djevojci po imenu Gabriela, koja je bila prinuđena za svoje bolničke troškove zarađivati čisteći bordel.

Pismo doktora Reya, kaže Nienke Bakker, kustosica muzeja u Amsterdamu, važan je dokument koji nas približava liječniku koji je brinuo o slavnom slikaru.

S druge strane, liječnikova skica odsječenog uha popraćena obrazloženjem konačno potvrđuje da se radilo o cijelom uhu, a ne o njegovom dijelu, što je bilo najrasprostranjenije uvjerenje do sada te stavlja točku na stoljetnu raspravu.

Kraj spekulacijama

Van Gogh je počinio samoubojstvo 1890. Slikar je preminuo poslije tridesetak sati mučne agonije nakon što je upucan u trbuh u žitnom polju u blizini Pariza.

Nerijetko se mogu čuti tvrdnje da je ustvari ubijen, baš kao što se moglo čuti i da je sporno uho odsjekao netko drugi, pa i sam Gauguin kao vrsni mačevalac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije