otvorena izložba slika Alise Teletović

Svjetski priznatu slikaricu za Kiseljak vežu uspomene

21.05.2022.
u 19:42

U hotelu Bank u Kiseljaku ovih je dana otvorena izložba slika Alise Teletović, predstavnice nove generacije modernih umjetnika, iz opusa "Univerzum je u nama", piše Večernji list BiH.

O slikama autorice, ali i njoj samoj, kratko je govorila njezina prijateljica Vanja Spaho, a potom je sama autorica na sasvim drugačiji način, u interakciji s publikom, predstavila sebe i svoje slike koje osvajaju bogatim koloritom, pomažući nam otkriti skrivene osjećaje, prije svega - ljubav na koju smo pomalo zaboravili, podsjetila nas je riječju i slikama Alisa Teletović.

Rastava roditelja

- Univerzum je zaista u nama, mi biramo što ćemo misliti i osjećati, koliko ćemo se posvetiti emocijama koje su u nama, ljubavi koju smo u današnjem vremenu zaboravili - riječi su umjetnice.

Alisa Teletović slikarstvom se počela baviti s 11 godina, prenoseći na platno emocije koje je proživljavala nakon razvoda roditelja. Prve njezine slike prepoznao je jedan poznati slikar, izdvojio ih i poslao na natjecanje na kojemu je dobila dvije nagrade. Jedna od njih stigla je iz Kiseljaka koji je tako dobio svoje mjestu u Alisinoj uspješnoj karijeri svjetski priznate umjetnice, građanke svijeta. - Posebno mi je drago što u Kiseljaku otvaram izložbu jer za ovo me mjesto vežu posebne emocije - otkrila nam je umjetnica svoju vezu s Kiseljakom.

Alisa Teletović rođena je Banjolučanka koja je veći dio djetinjstva i rane mladosti provela u Mostaru, iz kojeg je s 18 godina otišla kao izbjeglica te preko Hrvatske i Austrije odlazi u daleku Australiju. Ondje počinje novi život, stvara obitelj, završava studij i uz slikarstvo počinje raditi i kao grafička dizajnerica. Nakon što je izgradila život i karijeru na ovom dalekom kontinentu koji ju je na svoj način oblikovao, Alisa se s obitelji vraća u BiH, a danas živi i radi u Sarajevu. Članica je Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine te Udruge likovnih umjetnika u BiH. Njezini su radovi dio nekoliko javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Želja joj je bila opet dijeliti život sa svojim najbližima, prije svega roditeljima, koje je u BiH ostavila, slikati velika platna, plesati i živjeti život punim plućima.

Najmlađa slikarica

Umjetnica koja je prvu samostalnu izložbu imala u dobi od samo 15 godina u Mostaru, kao najmlađa slikarica toga vremena, u svojoj je višegodišnjoj karijeri izlagala diljem svijeta. Njezin umjetnički potencijal Alija Kebo, mostarski književnik i kulturni aktivist, prepoznao još 1988. godine, istaknuvši njezinu osobitu povezanost s Hercegovinom, hercegovačkim krajolikom u njezinu korijenju i brdima koja su je nadahnula... Njezinu izložbu u Kiseljaku podržala je Općina Kiseljak.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije