Ljubuški

Svjedočanstvo o izbjeglim Hrvatima 1945. godine

06.12.2015.
u 06:45

Predstavljena knjiga o Hrvatima u logoru "Campo Fermo" u organizacji podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak

U organizaciji HKD Napredak, podružnice Ljubuški, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom upriličeno je predstavljanje knjige "Hrvatska mala škola sv. Josipa - Album - Izbjeglički logor Fermo".

Knjigu je za objavu pripremio prof. Ante Čuvalo, napisao uvod, a ona sadrži rukom pisani tekst Marije Ramljak, učiteljice Hrvatske male škole sv. Josipa u izbjegličkom logoru "Fermo" u Italiji, i fotografije iz škole i logora čiji je autor August Frajtić. O knjizi su govorili prof. Radoslav Dodig, prof. Leopold Mandić, Ljilja Raše i priređivač knjige prof. Ante Čuvalo, piše Večernji list BiH.

O izbjegličkom logoru "Campo Fermo", u blizini talijanskog grada Ferma na obali Jadranskog mora, koji je bio smješten u 17 velikih napuštenih betonskih zgrada bivše tekstilne tvornice, kratak povijesni pregled iznio je prof. Radoslav Dodig. Rekao je da su se unatoč svim teškoćama Hrvati u logoru trudili organizirati normalan život i uspostavili i otvorili dječji vrtić, osnovnu i srednju školu, Maticu hrvatsku, Hrvatski akademski klub, športska društva, različite druge klubove i drugo. Profesor povijesti i zemljopisa u ljubuškoj Gimnaziji "Leopold Mandić" govorio je o učiteljici Mariji Ramljak, organizatorici i voditeljici Hrvatske male škole u logoru "Fermo", i Augustu Frajtiću, fotografu koji je u logoru imao svoj fotostudio.

Također je istaknuo da je Marija Ramljak, rođena 1909. u Pleternici, izbjegla iz Hrvatske u svibnju 1945. godine zajedno sa svojih dvoje djece i suprugom, a 1948. godine preselili su se u Argentinu te 1982. godine umire u Buenos Airesu. August Frajtić je rođen 1902. godine u Bileći (BiH), umro u Buenos Airesu 1977. Bio je vrhunski i priznati majstor umjetničke fotografije, a svojim djelom ostavio je povijesno svjedočanstvo o Hrvatima u logoru "Fermo" koji je postojao od 1945. do 1948. godine. Kroz njega je prošlo nekoliko tisuća ratnih izbjeglica, broj je varirao, a najviše ih je bilo 2150.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije