Pjesnička manifestacija

Sveknjiževnom večeri završeni XVI. Humski dani poezije

Sveknjiževna večer
06.11.2015.
u 20:40

Šesnaesti Humski dani poezije, najveća hercegovačka pjesnička manifestacija književnosti na hrvatskom jeziku, upriličeni su od 3. do 6. studenoga

- Šesnaesti Humski dani poezije završili su večeras Sveknjiževnom večeri u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Prvi dio Sveknjiževne večeri bio je posvećen preminulim pjesnicima i to Krešimiru Šegi, Mareli Mimica, Tomislavu Grgi Antičiću, Franji Mabiću, Petru Milošu i Admiralu Mahiću.

U drugom dijelu večeri nastupili su afirmirani pjesnici, mladi pjesnici i gosti i to Ivan Baković, Danica Bartulović, Ivana Crnjac, Drago Čondrić, Finka Filipović, Alma Fazil-Obad, Lidija Glavaš, Zoran Jurišić, Ante Kraljević, Nevenka Kovačević, Zdravko Kordić, Marina Kljajo-Radić.

Također, sudjelovali su Ljubo Krmek, Miljenka Koštro, Radica Leko, Anita Martinac, Sanijela Matković,  Josip Milić, Petar Milić, Nusret Omerika, Miljenko Stojić, Maja Tomas te Ivan Vrljić.

Šesnaesti Humski dani poezije, najveća hercegovačka pjesnička manifestacija književnosti na hrvatskom jeziku, ove godine upriličeni su od 3. do 6. studenoga, u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), a pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

- Svrha manifestacije je promocija, vrednovanje, zaštita i razvoj hrvatskog književnog jezika, ali i staranje o našim književnicima i pomaganje u izdavanju njihovih književnih dijela, kazao je za Fenu predsjednik DHK HB Ivan Sivrić.

On je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim Humskim danima poezije, istaknuvši izuzetnu posjećenost manifestaciji. Izrazio je nadu da će tako biti i u budućnosti.

Program ove kulturne manifestacije tradicionalno se i ove godine odvijao u tri dijela i to posjetom osnovnim i srednjim školama u raznim općinama BiH, Ikavskim skupom i Sveknjiževnom večeri.

Prvi dio ovogodišnjih Humskih dana poezije održan je u općini Vitez. Tako je u utorak, 3. studenoga u dvorani Etno sela "Čardaci" upriličen susret književnika sa srednjoškolcima na kojem su sudjelovali Ivica Budulica Strikan, Finka Filipović, Anto Gavrić, Sonja Jurić, Željko Kocaj, Srećko Marijanović, Anto Marinčić, Dragan Mučibabić, Ivan Sivrić, Marko Tokić, Božena Volić i Anto Zirdum.

Drugi dio manifestacije, Ikavski skup, upriličen je u srijedu, 4. studenoga u Amfiteatru 21 na Filozofskom fakultetu u Mostaru, u suradnji s Odjelom za književnost toga Fakulteta. Tom prigodom govorilo se o jeziku i ikavskom narječju, a sudjelovali su jezikoslovci i književnici koji pišu na ikavici. U dijelu skupa pod nazivom Filološki pogledi sudjelovali su Mirna Brkić, Finka Filipović i Antun Lučić, a u Književnim prinosima sudjelovali su Slavo Bago, Jozo Jakiša, Miljenka Koštro, Ante Kraljević i Iva Nuić. U sklopu drugog djela manifestacije, upriličena je i Ikavska radionica -  čitanje starih ulomaka i razgovor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?