PADA NA NEDJELJU

Svećenici pojasnili situaciju s Badnjakom: 'Ako želite postiti, učinite to ovako'

Božić
23.12.2023.
u 10:12

Zbog kalendarske situacije ovih blagdana, vjernike diljem zemlje već neko vrijeme zanima kako funkcionira raspored misa, te treba li se postiti na Badnjak. Naime, Badnjak ove godine pada na četvrtu nedjelju došašća. Mnogi vjernici održavaju običaj posta na Badnji dan, no ne i u nedjelju, kada se tradicionalno jede bogatiji obrok.

Kako bi riješili nedoumice, splitski Karmelićani na svojim su stranicama objavili kratke savjete za vjernike vezane uz nadolazeće blagdane. Tamo navode da su vjernici dužni doći na redovnu svetu misu, kao i na Božićnu misu.

Foto: Karmelićani Split

Što se tiče posta, situacija je malo kompliciranija. U Crkvi su zapovijedani dani posta samo Pepelnica i Veliki petak, dakle ne postoji obaveza posta na Badnjak. Ipak, pošto dio vjernika prakticira taj običaj, Karmelićani savjetuju da umjesto posta i nemrsa na Badnjak oni koji žele poste u subotu uoči četvrte nedjelje došašća.

"U nedjelju kao spomen na Kristovo uskrsnuće kršćani žive u radosti, bez posta i pokore, susreću se s Gospodinom u misnom slavlju i pripremaju se za skorašnji Kristov dolazak u rođenju" zaključili su Karmelićani, te zamolili vjernike da podijele njihovu poruku kako bi i drugi saznali za ove preporuke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije