Danas otvaranje jubilarnog, 25. Mostarskog proljeća - Dana Matice hrvatske Mostar

Svečani koncert ‘Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25’ za četvrt stoljeća Proljeća

27.04.2023.
u 10:19

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u 19 sati počinje još jedan praznik kulture u gradu na Neretvi - Mostarsko proljeće 2023. - XXV. Dani MH Mostar, a svečanosti će prethoditi nastupi Hrvatske glazbe Mostar i Mostarskih mažoretkinja

- Kalendarsko proljeće u Mostaru uistinu je lijepo i svi koji su ga ikad doživjeli, slažu se s tim da je proljeće u Mostaru posebno. Mi koji smo u Mostaru doživjeli proljeća i proljeća, uvijek se iznova iznenadimo što ponovno sve leprša, miriše, bliješti i budi nam optimizam; tjera nas da sve stvari, ljude, brda i ulice volimo čisto onako - zato što je proljeće.

Vrijedni Matičin tim

Ponekad se čini da tome ništa ne treba; proljeće je u Mostaru i - dosta. Ali, pozvani smo uvijek i zauvijek učiniti nešto jedni za druge. Naučiti štošta jedni od drugih. Zato je stvoreno Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske u Mostaru.

Ovogodišnji vam je program naše jubilarne manifestacije dostupan; sve vas od srca pozivamo da nam se pridružite na izložbama, predstavama, glazbenim i književnim programima koje smo pomno birali i koje je, s ljubavlju i predanošću, organizirao mali vrijedni Matičin tim - kazala je ususret današnjem otvaranju jubilarnoga, 25. Mostarskog proljeća - Dana Matice hrvatske Mostar predsjednica MH Mostar akademkinja Ljerka Ostojić.

Naime, koncertom “Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25” danas (četvrtak, 27. travnja) u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u 19 sati počinje još jedan praznik kulture u gradu na Neretvi - Mostarsko proljeće 2023. - XXV. Dani MH Mostar.

Uz predsjednicu MH Mostar akademkinju Ljerku Ostojić, brojnim će se visokim gostima i publici tom prigodom obratiti i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran te visoka pokroviteljica Mostarskoga proljeća 2023. - XXV. Dana MH Mostar predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

- Bogat i sadržajan program i ovogodišnjeg Proljeća zasigurno je jamstvo napretka svakog društva, pa tako i našeg. Mostar uistinu zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju i stoga velika hvala organizatorima i čelnim ljudima Matice što su i ove godine, velebnom svečanosti hrvatske kulture, grad Mostar ponovno učinili kulturnim središtem - ističe visoka pokroviteljica Mostarskog proljeća Borjana Krišto koja će svečano i proglasiti otvorenim ovogodišnje Proljeće. Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran naglašava kako je riječ, prema mišljenju mnogih, o najvažnijoj kulturnoj manifestaciji u BiH, koja i u inozemstvu zadobiva sve veći ugled.

- Od srca čestitam Ogranku Matice hrvatske Mostar i svim suradnicima te podupirateljima na odlično odrađenim pripremnim radnjama - kaže Gavran.

Vrhunske izvedbe

Na koncertu za jubilarni rođendan Proljeća sudjeluju Zbor Belcanto i Zbor Benedikt (zborovođe: Monija Jarak Mikulić i Emil Bevanda), solisti Sanja Boban, Monija Jarak Mikulić, Danijel Perić, Tomislav Perić i Stefan Ajvaz te orkestar pod ravnanjem maestra Filipa Miloševića. Na programu su klasična djela vrhunskih skladatelja: Ludwig van Beethoven - Oda radosti u izvedbi zborova Belcanto i Benedikt; V. Bellini: Bella siccome un angelo - Danijel Perić, bariton; G. Bizet: Carmen, arija Habanera - Monija Jarak Mikulić, mezzosopranistica; Mozart: Don Giovanni, arija Deh vieni alla finestra - Tomislav Perić, bariton. Svečani jubilej obogatit će i Nocturno Olivera Dragojevića u izvedbi Sanje Boban, koja će otpjevati i ABBA-in veliki hit “The Winner Takes It All​“, dok će Stefan Ajvaz nastupiti s Gibonnijevom skladbom “Libar”. Za sami kraj ovoga svečanoga koncerta Monija Jarak Mikulić u pratnji zborova izvest će popularnu skladbu “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla Alfija Kabilja “Jalta, Jalta”. Sudeći prema repertoaru, ne sumnjamo kako će večerašnji koncert razgaliti srca brojne publike i ljubitelja umjetnosti. A zahvaljujući Matici hrvatskoj Mostar, u grad na Neretvi sljedećih će tjedana stići brojna ugledna imena iz svijeta glazbe, likovnosti, književne riječi...

Voditeljica i scenaristica svečanosti otvaranja je Misijana Brkić-Milinković. Inače, kao uvertira u svečani koncert, u 18.40 ispred Kosače na Trgu hrvatskih velikana nastupit će Hrvatska glazba Mostar i Mostarske mažoretkinje. Ovogodišnje Mostarsko proljeće trajat će do sredine lipnja, a obuhvatit će dvadesetak programa, nekoliko kazališnih predstava, zanimljivih likovnih izložbi, koncerata, književnih susreta i tradicionalni Dječji dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?