Naslovnica Kultura

Svaki drugi Osječanin prošle godine išao u dječje kazalište

07. siječnja 2017. u 08:00 0 komentara 1 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Mališana je sve manje u njihovu kraju, no broj onih koji se naglas smiju i od srca vesele njihovim predstavama ipak se ne smanjuje. Glumci Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku odigrali su ukupno 266 predstava u godini iza nas, a gledalo ih je oko 51.000 gledatelja, što je ogroman broj za grad u kojem prema zadnjem popisu stanovništva živi 108.048 ljudi. No nije to konačna broj ka: kroz gledalište je protutnjalo njih gotovo 60.000 kada se pribroje svi festivali i gostovanja. Spremili su osječki kazalištarci na police i osam nagrada. Još je jedna uspješna godina, rezimiraju, iza njih.

– Tajna je u tome što svi još uvijek marimo, od glumaca i tehničara koji proizvode predstave do zaista svih ostalih angažiranih u njemu – započinje ravnatelj Ivica Lučić. Predstave stvara osam zaposlenih glumaca i dvoje na stručnom osposobljavanju – šest ih je u ženskoj te četiri u muškoj garderobi. Na pozornicu se povremeno popne i sam ravnatelj.

Ne odriče se glume

– Ne odričem se glume. Igram uglavnom u repriznim predstavama, ali za 2018. u planu su i dva nova projekta u koja bih mogao uskočiti – otkriva on.

Pet je premijera odigrano u protekloj godini – “Nije me strah”, “Ja magarac”, “Čarobni kolač” u koprodukciji s GK Joza Ivakić Vinkovci, zatim “Bijeli jelen” te “Legende o Kristu” u suradnji s Kazalištem Oberon Koprivnica. Obnovljena je, usto, “Vesela avlija”, a na programu je bilo i 14 repriznih naslova.

– Najčešće je izvođena predstava “Nije me strah”, 39 puta, u stopu je slijedi blagdanska “Legende o Kristu” s 37 igranja, a potom i “Vrijeme za bajku”, izvedeno 31 put – navodi ravnatelj. Upravo je naslov “Nije me strah” bio nominiran i za Nagradu hrvatskoga glumišta.

Gostovali su i na nizu festivala u zemlji i inozemstvu, njih ukupno četrnaest – od Rijeke i Zagreba do Sarajeva, Beograda i crnogorskog Kotora. Sa subotičkog Međunarodnog festivala pozorišta za djecu upravo se Lučić vratio s nagradom za glumačko-animatorsko majstorstvo. Posebnu nagradu Assitej Crna Gora osvojili su za predstavu “Jonathanov let”. Čak su četiri nagrade pokupili na 49. PIF-u, a završile su u rukama Edija Ćelića, Aleksandre Colnarić, Arete Ćurković i Kristine Fančović. Bila je to i godina velikoga jubileja. Prvakinja Zvjezdana Bučanin proslavila je 40 godina rada svečanom izvedbom legendarne predstave “Zeko, Zriko i Janje” na Europskoj noći kazališta. Surađuju s afirmiranim imenima poput Ljudmile Fedorove, koja je režirala “Nije me strah”, ili Nikole Zavišića koji potpisuje režiju “Jonathanova leta”.

– No volimo pružiti priliku i mladim ljudima koji znaju zabljesnuti – dodaje Lučić.

Što se tiče broja izvedbi, kojih je lani izbrojeno 266, ravnatelj smatra da je to visok nivo, ali i da je broj od 270 idealan za njihovo kazalište.

– Broj je to koji može zadovoljiti potrebe naše publike, a opet nije prevelik pa da se glumci ne mogu odmoriti. Jer, i njima treba stanka, nije to gumb koji si pritisne pa se CD odvrti – razmišlja ravnatelj.

Ružno pače

I u prvim danima 2017. nastavljaju punom parom, odmora nema. “Priče s dna mora”, prema motivima “Dubokomorskih priča” Monike Kompanikove, očekuju mališane u veljači, a režirala ih je Maja Lučić Vuković, kojoj je to prva suradnja s DKO-om. Za scenu i lutke pobrinula se mlada Miriam Hornakova, kojoj je to diplomska predstava. “Ružno pače” na programu je u travnju, a redateljski je to prvijenac njihova glumca Đorđa Dukića. Premijerna izvedba predstave “James i divovska breskva” rezervirana je za Osječko ljeto kulture u srpnju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.