U Zavali Popova polja održana treća po redu pjesnička manifestacija

Stihovi tekli niz Popovsku valu

hukovic
10.09.2015.
u 06:30

Kraljica umjetnosti, kako se nekada tepalo poeziji, bar na jugu Hercegovine živi za okruženje svoj nestvarni život čiji je ovogodišnji ciklus okončan u Zavali, u Popovskoj vali, što je do sredine prošlog stoljeća bio češći naziv nego Popovo polje.

U slavu stiha

O tim za vrijeme i okruženje nestvarnim uzletima stiha u završnici je svjedočio i vatromet?! U slavu stiha i to se, eto, događa na hercegovačkom jugu gdje još ima ljudi koji se oko poezije “gombaju”, bilo organizacijski, materijalno ili perom. Tek je ove godine u Zavalu na treće po redu Grgurove hukove, manifestaciju koja se održava u sklopu programa proslave Dana općine Ravno, blagdana Male Gospe, 8. rujna, pristiglo osamnaest autora iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ovoga su puta na ‘hukovima’ u blizini po biodiverzitetu u svijetu čuvene spilje Vjetrenice, stihove kazivali Anita Martinac, Ružica Soldo, Marina Kljajo Radić, Andrijana Prkačin Džamarija, Ana Soldo, Tomislav Marijan Bilosnić, Miljenko Stojić, Ivo Raguž, Miro Petrović, Marko Tokić, Ivan Baković, Dušan Musa, dr. Jure Burić, Jozo Jakiša, Stanko Krnjić, Srećko Marijanović, Tomislav Batina i Ljubo Krmek. Toj pjesničkoj ‘huci’ pridodani su stihovi trojice poznatih pjesnika juga Hercegovine - Anđelka Vuletića, Stojana Vučičevića i Đure Kriste, koje su čitali voditeljica Helena Brajković i domaćin Nikša Vuletić. Jednostavno, lijepo i ugodno poslijepodne, koje su autori produžili i na noćne sate, djelovalo je zanesenjački, dok se sunce polako krilo za brda na sjevernoj strani Popova, južna nekako krišom znatno prije utone u sumrak. Program je započeo kratkim obraćanjem Miljenka Stojića, člana Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, a završio podjelom zahvalnica sudionicima pjesničke manifestacije. Zahvalnice za sudjelovanje uručila je Marica Bukvić, prof. U zabavnom dijelu programa nastupila je muška klapa “Staglin” iz Slanog u Hrvatskoj. Kao uvod u program zainteresirani su mogli posjetiti spilju Vjetrenicu, a kao stvaralačko nadahnuće pratila ih je vila. Organizatori pjesničkog susreta u Zavali bili su Općina Ravno i Javne ustanova “Vjetrenica” Zavala.

Zavidna manifestacija

Uglavnom, ovogodišnja pjesnička druženja na jugu Hercegovine, koja imaju i svoju publiku, započela su koncem svibnja u Stocu, nastavila se u drugoj polovini lipnja u Dračevu kod Čapljine, vrhunac dostigla “Rijekom iz kamena” u Počitelju, a završila Grgurovim hukovima u Zavali. Zavidno, nema što, u prvom redu zahvaljujući organizacijskom angažmanu Ljube Krmeka, čapljinskog pjesnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije