Maštovita djevojčica Iva

‘Sretni princ’ doživljen dječjim očima

26.10.2016.
u 08:00

U posljednje vrijeme iz mnogih škola sve češće se čuju opravdane jadikovke učitelja kako je sve manje učeničkog entuzijazma. Ubrzan način života, internet i društvene mreže uzimaju svoj danak u pomanjkanju opće kulture, gubitku navike čitanja i slabijoj kreativnosti.

Pozitivan primjer

Da imamo i drukčijih primjera, doznajemo ovih dana iz širokobriješke Druge osnovne škole. Tamo se učenica petoga razreda Iva Naletilić, nakon ljetošnjeg čitanja bajke “Sretni princ”, prihvatila olovke i kista te dočarala životni put naslovnog lika. Rezultat je slikovnica koja je upravo ugledala svjetlo dana.

- Iva je oduvijek živahna duha: obožava crtati i pjevati, pohađa glazbenu školu, bavi se sportom. Tijekom ljetnog raspusta uživala je u čitanju klasičnog djela Oscara Wildea te spontano prenijela njegov uzbudljiv i nadasve poučan život na papir – crtež po crtež. Moja roditeljska zadaća bila je tek usmjeravati dječju nadarenost, a kao plod njezine maštovitosti nastao je ovaj originalan proizvod – naglasio je Ivin otac Miro Naletilić, nastavnik hrvatskoga jezika, koji je tekst bajke prilagodio slikovnici.

Budući da je riječ o djelu s popisa obvezne lektire za osnovce, ono bi moglo postati vrijednim primjerom kako sve rjeđu naviku čitanja mlađeg naraštaja možemo pretvoriti u dobru zabavu.

- “Sretni princ” poučava nas koliko su dragocjeni ljudska plemenitost, nesebičnost i žrtvovanje u današnjem vremenu otuđenih, hladnih ljudi. Poruka koju sa sobom nosi je izvanvremenska: istinska dobrota kad-tad bit će nagrađena. Stoga će i starije generacije moći mnogo toga naučiti promatrajući ovaj nesavršeni svijet očima djeteta koje sanjari te kroz igru svoju zaigranu maštu pretače u hvalevrijedan proizvod – nadovezao se nastavnik Naletilić.

Poticaj ostalima

Slikovnicu čije je stranice oslikala desetogodišnja Iva Naletilić objavit će ovih dana Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, u nadi da će time potaknuti školarce ne samo na ljubav prema čitanju, nego i na što više entuzijazma u nastavi i izvan nje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije