Sveučilišna galerija u Mostaru

Srđan Vukčević: "Manoir tajanstvenih priča"

14.11.2023.
u 16:03

Na otvorenju izložbe sudjelovali su voditelj Sveučilišne galerije i autor izložbenog koncepta Marin Ivanović, kustos izložbe Vladimir Filipović, predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Katja Bakija te rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić

Proteklog vikenda u Sveučilišnoj galeriji u Mostaru otvorena je izložba Srđana Vukčevića pod nazivom "Manoir tajanstvenih priča". Vukčević je crnogorski slikar s pariškom adresom, a ovom izložbom prvi se put predstavlja mostarskoj publici.

Povezanost umjetnika i grada

Na otvorenju izložbe sudjelovali su voditelj Sveučilišne galerije i autor izložbenog koncepta Marin Ivanović, kustos izložbe Vladimir Filipović, predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Katja Bakija te rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić. Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović na početku je istaknuo kako su Mostar i umjetnik povezani već od vremena kada je Vukčevićev otac proveo jedno životno razdoblje u Mostaru te kako je sam umjetnik sudjelovao i na Sveučilišnom likovnom simpoziju 2021. godine. Također, Ivanović je spomenuo i prijašnju suradnju s Vukčevićem u Dubrovniku 2017. godine te kako je već tada primijetio kako se radi o umjetniku čije stvaralaštvo nije jednostavno za promatrati jer se vrlo lako možemo dovesti u opasnost da njegovo stvaralaštvo promatramo kroz citatnost s nekim prošlim razdobljima, poput dopadljivog baroka i rokokoa. On zapravo počiva na osobnom svijetu, osobnim refleksijama i emocionalnosti, što ga čini izrazito postmodernističkim stvaralaštvom.

Kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović, stavio je Vukčevićev "Manoir" u kontekst vlastitog životnog prostora koji sa slikama koje izlaže i mnogim uporabnim i dekorativnim predmetima koje izrađuje stvara kompletan umjetnički izričaj neodvojiv od prostora u kojem se nalazi. Stoga, naglašava Filipović, predmeti koji su postavljeni u prostor poput šatora, Ispovjedaonica Efeta ili rekreacija Prinčeve sobe, stvaraju samo ključanicu kroz koju promatramo umjetnikov svijet dajući nam samo naslutiti njegov golemi svijet.

Neizbrisiv trag

Na izložbi je postavljeno ukupno 66 izložaka od kojih, osim slika i navedenih instalacija, pronalazimo kostime – Marotte, izvješene u prostoru, lutke, lepeze, suncobran, doktorovu torbu, ukrasne jastučiće i tepihe. Filipović navodi i fizičku prilagodbu prostora Galerije, koja je za ovu izložbu obojena crvenom bojom kako bi time sugerirala i intimnost, ali i poligonalnost u smislu izlagačke aktivnosti. Profesorica Katja Bakija istaknula je kako joj je Vukčevićev rad poznat suradnjom na izložbi Velike plaže u Dubrovniku 2017. godine kada je na njoj sudjelovala u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik. Time je istaknula kako ovaj umjetnik svojom izlagačkom aktivnosti povezuje tri grada – Mostar, Dubrovnik i Pariz. U svom raskošnom viđenju smatra kako je umjetnik ostavio neizbrisiv trag na likovnoj sceni svih gradova u kojima djeluje. Čestitajući umjetniku na uspješnom postavu, profesorica Bakija proglasila je izložbu otvorenom, a svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti u Sveučilišnoj galeriji do 12. siječnja 2024. godine u radnom vremenu za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?