Filmski festival

Spojeni Dani hrvatskog filma u Orašju i Melbournu

film04_nak_bih_09092015
10.09.2015.
u 08:03

Prije pet godina organiziran filmski festival u Australiji

Među brojnim gostima Filmskog festivala u Orašju, bila je i Slavica Habjanović, direktorica Hrvatskog festivala u Australiji. Hrvatskih korijena, Slavica je kao svjetska putnica na stalnoj relaciji Australija - Hrvatska, piše Večernji list.

Zajednički projekt

Nastoji uspješan posavski recept filmskog festivala prenijeti preko Hrvatske matice iseljenika (HMI) i na novi kontinent. Prvi je put bila u Posavini, a široki osmijeh sve govori kakve su impresije koje je osjetila u Posavini u vrijeme dva dana druženja s filmašima i svim gostima Dana hrvatskog filma u Orašju.

- Čula sam za ovaj posavski festival i poželjela vidjeti kako se to sve odvija jer pozitivan posavski glas daleko se čuje, čak i u Australiji. Želim se povezivati s ljudima iz svijeta filma, novinarima, dati potporu sjajnom festivalu Ive Gregurevića, osjetiti duh ovog predivnog ozračja koje vlada u Orašju. Zato sam došla i nosim sa sobom predivne slike jednog sjajnog, ali i korisnog druženje. Ima provoda, ima dobrih vibracija, i onoga što nema nigdje na svijetu. U jednom ležernom ozračju mi smo se dogovarali o zajedničkim projektima, proširivanju suradnje na relaciji povezivanja Hrvatske filmske zajednice s Australskom filmskom zajednicom, a onda preko toga uvezivanje i ovoga područja, kazala nam je Habjanović, inače i novinarka Hrvatskog vjesnika u Australiji. Slike koje nosi iz Posavine, kaže, jedinstvene su. Zadivljena je područjem koje unatoč tomu što nosi breme ratnih razaranja, prošlogodišnjeg vodenog svibnja i ovogodišnje suše, ima i dalje ljude koji s osmijehom nose radost susreta na licima i nadasve gostoljubivosti.

- Iznimna mi je bila čast što sam sudjelovala u događanjima jubilarnih Dana hrvatskog filma u Orašju. Fenomenalna je Gregurevićeva ideja festivala koja živi tako dugo, osjetno je veliko poštovanje kolega prema Ivi, ali i velika ljubav njegovih Posavaca jer upadljivo najjači pljesak u oraškoj kinodvorani bio je rezerviran samo za njega. Zamjetno je koliko ga vole, a opet zadivljuje me njegova ideja da ostavi nešto tako dobro vlastitom kraju. Ovakva druženja kao što su u Orašju, tamo u Australiji ne stanuju, jednostavno ne postoje. Biti u Europi gdje vam je sve zrakoplovom na dva sata i gotovo na dlanu, u usporedbi s australskim razdaljinama gdje vas najmanje deset sati dijeli od ostatka svijeta, daje drugačije dimenzije, pa u Orašju kao da sam uplovila u neku najljepšu čarobnu bajku, iskreno priznaje Slavica.

Zadržati mlade

- Nadam se, kazala nam je na kraju razgovora, da će ovaj kraj zadržati mlade, zadržati ovaj festival i biti najvažnija karika razvoja kulture ovoga kraja.

Nakon pet festivalskih dana i pet sjajnih filmova na repertoaru Dana hrvatskog filma u Orašju večeras je film "Ničije dijete" redatelja Vuka Ršumovića koji je oduševio svjetske kritičare i pobrao niz nagrada. Radnja filma utemeljena je na istinitom događaju kada je duboko u bh. planinama u proljeće 1988. pronađen dječak koji je poslan u dom za nezbrinutu djecu u Beogradu. Odgojen među životinjama, nije znao govoriti ni jesti poput druge djece, ali se ipak uspio socijalizirati da bi ga nekoliko godina kasnije poslali nazad u Bosnu. Festival se zatvara u subotu, 12. rujna, filmom "Gorčilo" Milana Karadžića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije