Moja domovina

Snimljen film o drugoj hrvatskoj himni: 'Zrinko je temelj napisao gotovo u jedno popodne'

moja domovina
24.07.2021.
u 08:59

Za nešto manje od dva mjeseca, 15. rujna ove godine, obilježit će se točno 30 godina otkad je u Dnevniku HRT-a prvi put emitiran spot za pjesmu “Moja domovina”, koju su napisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, a otpjevali brojni hrvatski glazbenici okupljeni u Band Aid. Tim je povodom redatelj Toni Volarić snimio dokumentarni film u kojem će gledatelji moći saznati sve o pjesmi koja je dizala moral hrvatskim braniteljima, a moći ćemo ga vidjeti 15. rujna nakon Dnevnika HRT-a, baš kao i kad je spot emitiran prvi put. Volarić ističe kako je ta pjesma njegov svojevrsni dug prema pokojnom Rajku Dujmiću, koji mu je na brojnim kavama često spominjao važnost te pjesme. Sama realizacija filma trajala je nekoliko mjeseci, u kojima su se snimali autori, izvođači, HRT-ovi urednici i organizatori.

– Prvo treba reći da mnogih legenda više nema među nama. Ili ih bar ne možemo vidjeti. Nema dakle Olivera, Zdenke Vučković, dirigenta Miljenka Prohaske, Kiće Slabinca, Arsena Dedića, Dina Dvornika, Đurđice Barlović, koautora Rajka Dujmića, Ive Robića, Zvonka Špišića, Ivice Šerfezija ni Ljupke Dimitrovske, ispričavam se ako nekoga nisam spomenuo. Dakle, za ovaj se film osim Zrinka i Nikše tih dana straha i prkosa prisjetio legendarni menadžer Vladimir Mihaljek Miha. O odluci da se spot emitira na kraju Dnevnika govore Miroslav Lilić i voditelj Dnevnika, Branimir Dopuđa, a tu su i brojni izvođači, naravno daleko od toga da bismo razgovarali s baš svima. A, ponavljam, kao epizodni se likovi pojavljuju ljudi, nepoznati široj javnosti koji su dali važan doprinos složenosti priče o jednoj pjesmi. No, to molim da ostane iznenađenje jer smo pokušali priču donijeti iz pomalo neočekivanog kuta, dakle nije samo riječ o prisjećanju glavnih aktera nego o novoj dimenziji koju je pjesma dobila, rekao nam je Volarić i otkrio još neke detalje koje je doznao na snimanju filma.

– Vi znate da neke stvari treba čuvati za emitiranje, ali ono što je i do sada javnosti bilo više ili manje poznato je da se Zrinko s odmora na obali vraćao preko BiH za Zagreb. Vozeći prema Hrvatskoj, vidio je nepregledne kolone tenkova i ostalog crvenom zvijezdom ukrašenog ubojitog metala u pokretu. Dakle, famozna i hrabra JNA premještala se iz Slovenije. Došavši u Zagreb, sjeo je i, kako sam kaže, vrlo brzo napravio temelj pjesme, Savjetovao se s Nikšom Bratošem, refren je definirao Rajko, a neke je riječi , gotovo kao lektor, razmjestio Arsen Dedić da bi sve zvučalo bolje. Matrice je snimio Nikša u studiju Želimira Babogredca, a svi vokali snimani su u tadašnjem studiju Radio Zagreba u Šubićevoj. Naravno, važno je bilo da Zrinko i Rajko pojedine solo dionice daju pjevačima koji će ih najbolje izvesti, a u filmu otkrivaju da se od jedne postavke kretalo – kaže Volarić. Naravno, pjesmu su morali početi i završiti najveći, Oliver i Arsen. Danima su se u studiju snimali zborovi, a o tome u filmu govori Zorica Kondža.

– Spot je sniman u Šubićevoj, bili smo i ovih dana u toj dvorani, nekadašnjem studiju, i mogu vam reći da povijest pjeva iz zidova, nije baš nikome bilo svejedno snimati tamo. Spot je montiran u zgradi Zagreb filma u Novoj vesi, a pod zračnom uzbunom na HRT je kasetu s gotovim spotom odvezao baš Rajko. Miroslav Lilić u sekundi odlučuje da spot ide u Dnevnik i Branimir Dopuđa uz njegov legendarni “pozdrav braniteljima ma gdje bili” pušta pjesmu koja je hrabrila i tješila mnoge, od izbjeglica, do ranjenih, uplakanih i ustrašenih, kaže Volarić kojem je ovo najljubavnija pjesma posvećena našoj domovini.

– Bio je i s agresorske, pa i naše strane nekih ratobornijih pjesama, ali u ovoj je samo ljubav za domovinu. I to je, osim činjenice da ju je ispjevalo praktički 160 izvođača, njezina snaga. Oni tamo neki tuku te granatama koje si im ti kupio, pale i ruše, a ti pjevaš ljubavnu pjesmu svojoj zemlji, njezinu moru, otocima, travi i potocima – kazao je redatelj koji ovog ljeta spremi novi projekt.

- Dok se mnogi kupaju i glisiraju, u Zagrebu montiramo 12 novih filmova serijala “Zauvijek autor” u kojem su priče o Zrinku, Gibonniju, Belanu, Miroslavu Rusu, Vjekoslavi Huljić i još mnogima. Ideja je da se 52-ominutni film o “Mojoj domovini” emitira na samu godišnjicu, dakle 15. rujna nakon Dnevnika, ali takva je odluka na vodstvu HRT-a. Radio sam filmove o Oliveru, Dinu, Arsenu, Vici Vukovu, Runjiću, Rajku i mnogim drugima, ali ovog puta imam najveću tremu jer je tzv. ciljana publika najšira do sada. Znate, netko možda ne voli Oliverove pjesme, ali svi dovoljno stari sjećaju se legendarne i besmrtne “Moje domovine”. Možda malo patetično, ali pjesme koja je, uz mnoge hrabre ljude, pobijedila tenkove.  A onda nešto poslije i “druge pjesme na svijetu”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?