Stjepan Šešelj u Širokom Brijegu

Snažna poveznica donje Neretve, Hercegovine, Slavonije i Zagreba

21.04.2017.
u 09:00

“Pretpostavljam da se Stjepan Šešelj slaže s mojim prijedlogom koji u ovoj prigodi upućujem ALU u Širokom Brijegu: da predloži Rektoratu promaknuće u čast profesora emiritusa svoje nekadašnje profesore i dekane Stipu Sikiricu i Vasilija Josipa Jordana te da se za obilježavanje 25. godišnjice svoga osnutka podigne spomenik fra Jozi Pejiću bez kojeg akademije ne bi bilo”, kazao je fra Vendelin Karačić na predstavljanju knjige “S Neretve i Save - ogledi i zapisi o likovnosti” Stjepana Šešelja, što su je u galeriji širokobriješke Akademije upriličili ALU i tjednik za kulturu “Hrvatsko slovo”.

Nukleus Akademije

Fra Vendelin je naglasio to kako su veze širokobrijeških fratara s Metkovićem i pojava babe Penavuše bili klice iz kojih je nikla Akademija, dodavši kako je Stjepan Šešelj snažna poveznica donje Neretve sa Zagrebom, Hercegovinom, Slavonijom i hrvatskim umjetnicima u iseljeništvu. Stjepan Skoko, dekan ALU-a, kazao je kako je kao student 80-ih godina upoznao Šešelja koji je tada bio tajnik ALU u Zagrebu. Govorio je o životu i djelu ovog uglednog hrvatskog književnika, likovnoga kritičara, aktualnog urednika tjednika “Hrvatsko slovo”, utemeljitelja niza kulturnih institucija. Književni kritičar Mate Kovačević kazao je kako Šešeljevi ogledi o likovnosti, koje piše već pola stoljeća, sadrže vrijednu književnu potku, prožimaju nacionalno i zavičajno te 70-ak njegovih tekstova u ovoj knjizi čini panoramsku sliku hrvatske suvremene umjetnosti. Dodao je da je pisao i o stvaralaštvu bh. Hrvata, među kojima i o babi Penavuši. Književnik Ljubo Krmek istaknuo je da je ova Šešeljeva knjiga sazdana od tri cjeline koje nose naziv po galerijama što ih je utemeljio - Galerija “Stećak” Klek, Neretvanska riznica umjetnina te Galerija “AZ”.

Neretvanska riznica

“Kulturni krajolik Neretve nezamisliv je bez djela Stjepana Šešelja”, kazao je Krmek. Šešelj je pozdravio nazočnog slikara Antuna Borisa Švaljeka o kojem je također pisao, dodavši da je u svojim tekstovima pisao uglavnom o svojim prijateljima. Prisjetio se vremena utemeljenja ALU u Širokom u kojem je i sam sudjelovao. Miroslav Vidović čitao je tekstove iz Šešeljeve knjige, a u glazbenom dijelu nastupile su ženska klapa Arija iz Opuzena i muška klapa Mindel iz Ploča.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije