Završena manifestacija "Dani Tolise 2016."

Smotra folklora za očuvanje i promicanje kulturne baštine

14.06.2016.
u 09:00

Nakon blage i tihe kiše u suncem okupanom nedjeljnom popodnevu, ljepota je zamirisala ulicama Tolise. U svečanom defileu više od 300 djevojaka i mladića u prekrasnim narodnim nošnjama i s pjesmom na usnama prošetalo je od osnovne škole do stadiona SD Sloga gdje je održan završni čin velike manifestacije “Dani Tolise 2016.”. Nakon pet dana trajanja, deseta po redu manifestacija okončana je međunarodnom smotrom folklora na kojoj je nastupilo 10 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina iz Posavine, središnje Bosne, Hercegovine i Slavonije. Domaćini su na svakom koraku pokazivali svoju tradicionalnu gostoljubivost, a u bogatom dvosatnom programu uživalo je više od tisuću posjetitelja koji su velikim pljeskom nagradili sve sudionike. Među uzvanicima bili su predsjednik Vlade PŽ-a Marijan Klaić, zatim Mato Jozić, ministar pravosuđa u Vladi FBiH, Blaž Župarić, zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH, Ivica Mišić, zastupnik u Hrvatskom saboru, te brojni drugi.

- Na kraju svega možemo izraziti zadovoljstvo svime što se događalo na ovogodišnjoj manifestaciji koja je zadovoljila sve naše mještane, ali i brojne goste koji su u proteklih pet dana pratili raznovrsne sadržaje. Nastavit ćemo rad na očuvanju, razvijanju i promicanju kulturne baštine našeg kraja, jer poruka ovakvih susreta je da očuvamo tradiciju i ne damo zaboravu sve što su naši stari godinama vrijedno stvarali - rekao je Mario Oršolić, predsjednik organizacijskog odbora i dodao: - Deset godina je za nama, a kad se prisjetimo početka, “Dani Tolise” su započeli slučajno. Sve je krenulo iz obilježavanja godišnjica, a preraslo je u tradicionalnu manifestaciju međunarodnih razmjera i zbog toga smo sretni i ponosni. Svi naši gosti koji su bili na prethodnim smotrama uvijek se rado vraćaju, pa čak traže pozivnice, i to nas osobito raduje. Drago nam je da je tako, a zasluge pripadaju članovima našeg KUD-a koji tijekom svih proteklih godina posjećuju brojne smotre i pronalaze nam nove prijatelje - kazao je.

Pjesme, plesovi i običaji

Na bogato ukrašenoj pozornici “Dana Tolise” odzvanjali su zvuci izvorne pjesme iz Bosanske Posavine, zatim su prikazani slavonski svatovski običaji, plesovi i običaji iz zapadne Hercegovine, neumskog kraja i Baranje te ukrajinske pjesme.

- Oduševljeni smo ljepotom mjesta i izuzetnim gostoprimstvom posavskih Hrvata ovdje u Tolisi. Radosno su nas dočekali, počastili domaćim kolačima i na svakom koraku se trudili da naš boravak u posavskoj ravnici ostane u najljepšem sjećanju. Mi smo se odužili koreografiranim plesovima iz zapadne Hercegovine - kazao je Ivan Barać, umjetnički voditelj HKUD-a “Hercegovac” iz Širokog Brijega.

Na prvom gostovanju u Tolisi članovi HKUD-a “Lindžo” iz Neuma predstavili su se spletom pjesama i plesova neumskog kraja, a nije izostao izvorni ples linđo. –Domaćini su nas primili toplo i srdačno, a dodatno nas je motivirala pobjeda Hrvatske. Osjetili su se hrvatski duh i zajedništvo ovdje u Tolisi i to je ono što nas drži i daje nam snagu za nova druženja - istaknuo je Zlatko Glavinić, voditelj i predsjednik HKUD-a “Lindžo”.

Navijanje za Hrvatsku

Prije početka smotre zabilježili smo neuobičajenu sliku koja je još jednom potvrdila veliku privrženost i odanost Hrvata iz BiH Hrvatskoj. Budući da je prijem svih KUD-ova bio u OŠ fra Ilije Starčevića, domaćini su iskoristili slobodno vrijeme i za sve sudionike smotre priredili zajedničko praćenje nogometne utakmice Hrvatska - Turska. Članovi folklornih skupina svoje narodne nošnje su nakratko zamijenili kockastim majicama i 90 minuta gromoglasno bodrili Vatrene. Svi su euforično navijali, atmosfera je bila odlična, a u zajedničkom zagrljaju svi su proslavili sjajan pogodak Luke Modrića.•

Na smotri folklora nastupili su: KUD Stari hrast 2000., Novi Travnik, KUD Ivan Kapistran Adamović, Čepin, KUD Kristal Sladorana, Županja, HKUD Hercegovac, Široki Brijeg, AKUD Strossmayer, Osijek, KUD Mladost, Domaljevac, UKPD Taras Ševčenko, Kaniža, HKUD Valpovo 1905., Valpovo, HKUD Lindžo, Neum i domaćini KUD Kralj Tomislav,Tolisa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije