Porazno stanje u kulturi

Slaba čitanost, gotovo polovina građana uopće ne kupuje knjige

21.07.2017.
u 11:12

Prema istraživanju koje je provelo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske početkom 2017. na uzorku od 1032 slučajno odabrana punoljetna građanina, više od 42 posto građana nikada ne kupuje knjige, a gotovo 70 posto nikada ili rijetko čita knjige u elektroničkom formatu, prenose agencije.

Veličina kućnih knjižnica kućanstava uglavnom se kreće od jedne do dvadeset i pet knjiga, a 8,3 posto građana ne posjeduje ni jednu knjigu.

Klasici i lektira

Međutim, većina građana, čak njih 80,6 posto, izjavila je da čita knjige, ali se taj izbor uglavnom svodi na domaće klasike i lektiru. Inače, tiraža knjiga u BiH kreće se od 300 do 3000 primjeraka, a najčešća tiraža ne prelazi 1000 primjeraka knjige.

Za jedno izdanje često su potrebne i dvije godina da se rasproda.

Istraživanje je, također, pokazalo kako je kulturna ponuda u RS-u prilično siromašna, ali i da veliki broj građana uopće ne pokazuje zanimanje za kulturne događaje, prije svega, zbog nedostatka novca, udaljenosti događaja, slabe ponude i loše kvalitete ponuđenoga sadržaja koji se često preklapaju, dok njihovo sudjelovanje u kulturnom životu nije povezano s njihovom financijskom situacijom jer za kulturu najviše izdvajaju građani s minimalnim primanjima (300 KM do 500 KM) ili čak oni bez ikakvih primanja.

Nezadovoljavajuće kulturne ustanove koje su spomenute najviše puta bili su kina i muzeji te nedostatak koncertnih dvorana, dok su kazališta stavljena na sam vrh ljestvice iako više od 60 posto građana u posljednjih dvanaest mjeseci nije pogledalo ni jednu predstavu.

Ono što je sugerirano kao nužna promjena u kulturnoj ponudi RS-a je njezino proširenje i stvaranje nužnog prostora mladim umjetnicima i kulturnim djelatnicima te mladim ljudima općenito.

Kultura na margini

Stupanj razvoja kulture, između ostalog, ovisi i o izvoru financiranja te visini raspoloživih sredstava.

Prema svjetskim mjerilima, ako je izdvajanje manje od 2,4 posto proračuna, kultura države svedena je na incident. Proračun za kulturu RS-a je za 2016. godinu iznosio 0,63 posto, dok je prethodnih godina taj postotak iznosio oko jedan posto, čime je kultura ostala na margini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?