Nakon 38 godina "šutnje", ulicama Širokog Brijega opet odjekuju zvuci limene glazbe

Široki je imao limenu glazbu prije 100 godina

30.06.2023.
u 21:45

Neobični zvuci začuli su se u petak prije podne s ulica Širokog Brijega, pokušavajući nadjačati zvuke automobilskih motora i sirene te drugu uobičajenu buku, piše Večernji list BiH.

- Što se ono čuje? Kao da svira limena glazba - više su razmišljali nego ustvrdili gosti kafića u blizini mosta.

- Pa i jest limena glazba. Eno glazbenika ispred zgrade Općine, a eno i Joška Škucina, koji dirigira glazbom - govorili su brojni "kavopije", ustajući kako bi bolje vidjeli glazbenike.

Onda se glazbena kolona premjestila na Trg Gojka Šuška i zasvirala "Ta tvoja barka mala..." i druge melodije, a okupljeno mnoštvo uputilo je dugački pljesak mladim sviračima. Mnogi su znatiželjnici vadili mobitele i snimali glazbenike. Neki stariji su i suzu pustili, vjerojatno se sjećajući dana kada je Široki imao vlastitu limenu glazbu i glazbenike u prigodnim odorama, koji su u raznim prigodama svirali gradskim ulicama. Ta, grad na (tada) kristalno bistroj Lištici imao je limenu glazbu još prije 100 godina, neki tvrde još u vrijeme Austro-Ugarske.

- Imam fotku iz 1933. godine, kada su širokobriješki glazbenici defilirali gradom i uveseljavali narod, šaljem ti je - reče Joško Slišković, poznati glazbenik iz još poznatije glazbene obitelji.

- Moj pokojni otac Ante Slišković jedno je dugačko predratno vrijeme svirao u tom orkestru, koji je imao raznih razdoblja, vedrih i tužnih, u kojima se "gasio i palio", uzdisao i padao. Otac mi je pričao kako su orkestrom jedno vrijeme dirigirali profesor Stanko Buhač, koji je bio član Simfonijskog orkestra u Mostaru. Pričao je i o Jozi Prizmiću, također glazbeniku, koji je u Široki stigao iz Banje Luke. Posebice je isticao kao dirigenta stanovitog Džaju iz Livna, pa profesora Eljuba iz Mostara te profesora Mirka Kraljevića. Jednom se oko 1980. orkestar "raspao" pa zatim obnovio. Sjećam se kao dijete prvomajskih uranaka i defilea glazbenika prašnjavim ulicama. Zadnje "gašenje" pamtim, bilo je to 1985. - priča Joško.

- Više puta padalo mi je na pamet kako bi sve trebalo obnoviti. Kad sam to prenio nekim prijateljima - gospodarstvenicima, obećali su pomoć. Ipak, zapinjalo je kod ovih iz vlasti. Ali, sad se i to promijenilo. Osjeća se volja odgovornih i želja za pomoći. Krenut će to, optimističan je i uporan Joško, koji je još prije šest mjeseci okupio "mladu limenu gardu". Počeli su s radom i vježbama iako im je nedostajalo instrumenata.

- Nešto smo ipak prikupili, nešto pronašli, nešto kupili. Recimo, pomogao je Hrvoje Soldo iz Knešpolja, a imam obećanja još nekih sponzora. Ići će to - kaže Joško koji, uz ostalo, pokušava registrirati društvo...

- Gostovali smo za Svetoga Antu na Humcu kod Ljubuškog. Imali smo i koncert. Hvala fratrima na velikoj pomoći i srdačnom gostoprimstvu. U srpnju ćemo imati i nastupe u Širokom Brijegu, tu u Borku, u parku kod Čolića i na gradskim ulicama... Ima ideja i da nastupimo na Pecari te zasviramo na nekoj utakmici Širokog Brijega. Valjda će biti podrške, a kod mladih glazbenika ne nedostaje dobre volje - tvrdi Joško.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?