Intervju: Snježana Zovko

Simfonijski orkestar realizira svoj najveći projekt

04.01.2018.
u 14:00

- Mostarski Simfonijski orkestar podarit će svome gradu i Hercegovini pravi spektakl - kazala nam je Snježana Zovko, ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar, pred veliki Novogodišnji koncert koji se održava 5. siječnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

- Obećanje smo dali našoj publici prošle godine i hvala dragome Bogu, kao i svim prijateljima našeg Orkestra, na pragu smo realizacije najvećeg projekta u proteklih 20 godina. Želja nam je vratiti našem gradu ugled i mjesto koje je imao već koncem 19. stoljeća, kada je pružao toliko kulturnih i umjetničkih sadržaja, poput velikih europskih gradova. Nisu ga bez razloga nazivali Baden-Baden juga. Prekrasna austrougarska zdanja, šetališta i parkovi, obnovljene prometnice i kružni tokovi jednostavno čeznu za ugođajem velikih plesnih dvorana pa smo se i mi željeli upisati u registar gradova koji novogodišnjim koncertom svojim sugrađanima žele čestitati svako dobro u novoj godini i uliti nadu da za svakoga putnika namjernika ima mjesta u ovom gradu. Mostar je oduvijek krasila gostoljubivost, a posebice su dobrodošli nesebični, talentirani stručnjaci na svakome polju. Nema malih i velikih zanimanja, nema malih i velikih ljudi..., postoje samo dobri i oni još bolji. Radost je u prepoznavanju i davanju onoga čime te svakako nadahnuo Svevišnji, a ti se potrudio i oplemenio požrtvovnim radom.

Poznajući sastav Simfonijskog orkestra, a znajući da se Novogodišnji koncert ne može izvesti bez velikog broja glazbenika, kako su se odvijale pripreme oko organizacije gostujućih glazbenika?

- Novogodišnji koncert u Mostaru priprema Simfonijski orkestar Mostar u suradnji s mnogobrojnim glazbenicima iz BiH i Republike Hrvatske. Naši prijatelji iz Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Varaždina, Čakovca i najvećim dijelom iz Sarajeva, pohrlili su k nama u Mostar kako bi našoj 
publici priuštili večer za pamćenje.

Odlučili ste zbilja veliki projekt staviti u ruke relativno mladom dirigentu?

- S punim povjerenjem upustili smo se u ovaj projekt jer maestro Giuseppe Terza, inače rođeni Splićanin, ima u svom životopisu upisan nemali broj vrlo zahtjevnih koncerata. Mlade ljude krasi entuzijazam i želja za što savršenijim prezentiranjem naučenoga. Naš je maestro učio u Beču kod svjetski poznatih dirigenata, upijao znanje i nadopunjavao ga osobnim radom. Neki kažu da se po stisku ruke pri rukovanju odaje čvrstina karaktera osobe, a našeg maestra krasi ne samo profesionalnost nego i velika ljubav prema našem Orkestru.

Znači li to da će mostarska publika uživati jednako kao da je u bečkom Glazbenom zavodu?

- Na repertoaru su djela Johanna Straussa mlađeg i starijeg, Mozarta, Rossinija i Franza von Suppéa. Naš mladi maestro sastavio je program identičan onom koji je Bečka filharmonija izvela 1939. godine.

Svjesni da ovakav projekt iziskuje nemala izdvajanja, kako ste uspjeli zaokružiti financijsku konstrukciju?

- Poput savjesna domaćina, štedjeli smo tijekom protekle godine na svim stavkama u kući. Bitno je napomenuti kako svi naši prijatelji, a njih je više od trideset iz gore navedenih gradova, sviraju za vrlo skroman honorar. To su listom mladi talentirani studenti, profesori koji se još nisu uzoholili da ne bi pomogli brojem malom, a srcem velikom Orkestru u nastojanju da publici daruje dašak Europe, onakve Europe koju krase pomalo zaboravljene vrijednosti: kolegijalnost, ljubav prema pozivu kojim se baviš, nesebičnost i slavljenje života.

Želite li na koncu ovoga razgovora poslati poruku našim čitateljima?

- Svim dragim sugrađanima želimo svako dobro u 2018. godini. Zaplešimo zajedno uz polke i valcere, povedimo svoju djecu na naš Novogodišnji koncert i dajmo im priliku u svoj život uvesti klasičnu glazbu na vrlo jednostavan način. Sutra se ne trebamo pribojavati hoće li skrenuti s prave staze jer, tko od malih nogu zavoli takvu vrstu glazbe, odmah se upisuje u građanina Europe u najljepšem mogućem smislu. Simfonijski orkestar Mostar, uz pomoć svojih prijatelja, pokazat će kako se zajedničkim trudom i zalaganjem isplati ulagati vrijeme u pravu umjetnost, umjetnost koja ne dijeli, već spaja ljude svih nacija i boja kože, a to je zasigurno klasična glazba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?