Franjevački muzej i galerija Gorica Livno ovogodišnju izložbenu sezonu započeo s Antonijom Gudelj

Semiotika u ribljem kolopletu riječi

24.02.2023.
u 10:57

Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno izložbenu je sezonu u 2023. godini otvorio izložbom grafika i poliptiha Antonije Gudelj. Izložba Semiotika u ribljem kolopletu riječi dio je njezina istraživanja za doktorsku disertaciju pod temom: Kasnosrednjovjekovna estetika kršćanskih simbola u grafičkoj umjetnosti.

Pored toga što je iznimna umjetnica Antonija Gudelj posebna je i zbog toga što je, unatoč vlastitom hendikepu i zdravstvenim poteškoćama uspjela završiti likovnu akademiju, studijski boravila u Ljubljani, Italiji i magistrirala kod jednog od najvećih grafičara u regiji, kazala je tom prigodom ravnateljica FMGG Dražena Džeko te dodala: "Ona je grafičarka koja je učila od velikog Dževada Hoze. Danas svoje znanje i ljubav prema grafici prenosi svojim studentima na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Radi se o umjetnici koja je duboko religiozna, duboko produhovljena i koja svojim djelima veliča Boga, baš poput našeg Gabrijela Jurkića".

O umjetnici je govorila i muzejska savjetnica Željka Markov istaknuvši kako je Antonija Gudelj iznimno produhovljena autorica čija je umjetnost Memento vivere, ushit i svjedočanstvo vjere. Umjetnica se posvećuje mnoštvu detalja i progovara putem kršćanskih simbola i znakova koje objedinjuje u reduciranu grafičku strukturu. Nazivi njezinih djela govore kako umjetnica jako puno promišlja o biblijskim i transcendentnim temama. 

Okupljenima se obratila i umjetnica istaknuvši kako je sve krenulo iz jedne čaše od 9 ribica izrezanih u linorezu. Rezultat toga su brojna djela, ali i veliki poliptih sastavljen od 24 djela na kojemu je radila punih devet mjeseci. Znak ribe uzima kao simbol naravnoga i nadnaravnoga, te ga predaje čovjeku kako bi se posvetio važnijim pitanjima, obnovi duhovnosti, jednostavnosti, punini života, skromnosti, povratku samome sebi. 

Otvarajući izložbu ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno kazala je kako je Antonija Gudelj primjer osobe koja, usprkos svom invaliditetu, pomiče granice i pokazuje da granica u ljudskoj volji zapravo i nema. Četrnaest radova i tri poliptiha u kombiniranoj tehnici linoreza, drvoreza i dubokog tiska, ljubiteljima likovnog izričaja bit će dostupni do 31. ožujka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?