Mir i nemir

Samo od Drugog svjetskog rata do danas nije bilo ni mjesec dana bez rata

20.09.2023.
u 16:26

Mir i nemir na tezulji života često se odvaguju. Gotovo pa svaki dan, svaki čas. Nismo li svjedoci toga?! Jedna strana tezulje, u posljednje vrijeme, sve više odnosi pobjedu nad drugom, kao nikada do sada, i to ona koja nosi nemir. Nemir nas sve više prikiva za zemlju, a mir nam podiže pogled nebu. Poruka je očita. Što je to mir, a što nemir? Stari su narodi definirali mir kao stanje bez rata. Na prvi nam se pogled učini da je mira u ljudskoj povijesti bilo u izobilju. Nije tako. Vrlo malo vremena je bilo bez rata u svijetu. Samo od Drugog svjetskog rata do danas nije bilo ni mjesec dana bez rata.

Neka područja do danas bila su dulje vrijeme pošteđena ratnih zbivanja kao Švicarska, Švedska, Kostarika, Pennsylvania, a Amiši su općenito protiv rata. Simbol mira Razni politički pokreti, udruge i religije zalažu se za mir. Teško je u svoj punini definirati pojam mira. U Rimskom Carstvu mir je definiran kao odsutnost rata: Pax, absentia belli. Upravo u tim vremenima Rim je doživio svoje najveće uspone i blagostanja. No u biblijskom značenju riječ šalom nije samo odsutnost rata i duševni mir, to je pojam prebogat značenjima da ga je teško obuhvatiti odgovarajućom riječi na hrvatskom jeziku. To je i blagoslov, blagostanje, život, spas, sreća, zdravlje, radost…

Najčešći simboli mira su krug podijeljen promjerom i dva polumjera koji tvore jednake kutove s promjerom te golubica koja u kljunu nosi maslinovu grančicu. Krenimo dalje u razradbi pojma mir. Za razliku od Pax Romana, imamo jedan drugi mir, Pax Christi, koji se prvo objavljuje siromašnim, običnim ljudima i pastirima, i to u štalici umjesto u kraljevskim palačama. To je mir koji se objavljuje gladnima, žednima, bosima, ubogima, bolesnima, trpećima i svim ljudima dobre volje. To je mir koji samo Bog može podariti čovjeku, prirodi i svim stvorenjima. To je mir koji anđeli na krilima pjesme donose na zemlju: "Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis". Nemir nosi nespokojstvo, uznemirenost, buku, galamu, metež, zlo, mržnju, ratove, pokret masa ljudi, strepnje, tjeskobe, strah beznađe i sl. Bog progovori Sve što se događa u svijetu i svemiru pod Božjim je ravnanjem. Sve što je obilježeno znakom mira nosi Božji pečat ljubavi prema čovjeku. Za lagana povjetarca Bog šeće Edenom i javlja se Adamu i Evi. U snu Bog progovara ljudima. Na brdu Horebu Bog se ne javlja proroku Iliji ni u ognju, ni u trešnji, ni u olujnom nevremenu, nego u laganu ugodnu lahoru i s njime razgovara.

Da, Bog progovori i vrlo glasno kada ga treba čuti sav narod i kada slijede opomene i ukori. Bog progovori i čudesima kojih nekada nismo svjesni. Bog progovori, čovječe, i u tvom srcu i savjesti. Bog progovori ljepotom cvijeta, mirisom proljeća, dugom u kapljici rose, zrakom sunca, cvrkutom ptica, zujem pčela, šumorom krošnji, romonom kiše, bijelim oblačkom, vedrinom neba, zvijezdama i mjesecom na nebu. Bog progovori i onda kada se najmanje nadaš.

Omakne se čovjeku zla riječ! Jedna pa druga. Pa se dogodi laž. Onaj kome je sve upućeno, uzvrati istom ili žešćom paljbom. Javi se treća osoba koja krivo izravnava račun. Četvrta joj se pridruži. Pa peta, šesta, sedma… Osma izvrši preinake u rečenom i doda neku svoju genijalnu caku. Sve po mraku, pa misli da će sve ostati skriveno. Jezik leti, a misli ga ne mogu slijediti. Sve se dimi i praši. Nitko ne miri, svatko zavađa. Nitko ne gasi, svatko potpaljuje. I to usred sušnog ljeta naše puste duše, kada je sve zapaljivo, i eto velikog požara. Hajde ga savladaj, kad te majka rodila! Onda Isus ispruži ruke nad zemljom, kao nekada nad genezaretskim vodama, i spusti blagoslov, mir, na zemlju: obilnu kišu ljubavi koja gasi sav nemir, mržnju i zavist. I eto priželjkivanog pomirenja. Za to trebamo često moliti Isusa za mir. Bože, kako se čovjek osjeti sretno i blaženo kada ga zagrli mir. Zar nismo svi to ponekada doživjeli? Tu rosu ljubavi koja nam kupa dušu i srce, vedri lice, i daje snagu za život…

Toga mira i obraćenja današnji čovjek je željan. Neka nas kal i obmana suvremenih 'izama' i deklaracija koji nas postupno anesteziraju i zamagljuju našu vjeru i pogled duha minu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije