ZAVRŠEN 23. ljetni karneval u Čapljini

Samba iz Brazila preko Novog Sada konačno stigla u Čapljinu

15.08.2022.
u 11:51

- Drago mi je što smo ispunili Jozinu želju“, bilo je prvo što je u kratkoj izjavi za Večernjak izgovorio Ivan Raguž predsjednik Turističke organizacije „Čapljinka“ organizatora ljetnog karnevala u Čapljini. Spomenuti Jozo nije bilo koji nego Čapljincima svima manje znani ili spominjani Jozo Pehar dugogodišnji predsjednik Turističke zajednice općine Čapljina. Punih 45 godina Jozo je bio prvi čovjek čapljinskog turizma.

Upravo je spomenuti Jozo Pehar bio entuzijasta do samoprijegora kada su u pitanju Čapljina i njezin turistički rejting. Čim je čuo da se Mediteranom poput epidemije, šire ljetni karnevali on je preko svojih veza provjerio o čemu je riječ i 1998. godine uz podršku suradnika iz tadašnje TZ Čapljine organizirao prvi ljetni karneval ne samo u Čapljini, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. U organizaciji oslonio se na svog dugogodišnjeg prijatelja Josipa Silova iz Rijeke, trenutačno dopredsjednika FECC-a, te uz njegovu pomoć doveo karnevalske skupine iz nekoliko zemalja. Tako je počeo međunarodni ljetni karneval u Čapljini, čije je 23. izdanje netom završeno. Čim je organizirao prvi karneval Jozo Pehar je je nam mah u plan uvrstio plesačice sambe iz Brazila. On ih je zbog ukrasa od perja zvao „perušine“. Razmišljao je kad može „Rio de Janeiro zašto ne bi i Čapljina“. Druge nije podcjenjivao, ali Čapljini je želio i oko toga se trudio, samo najbolje. Tako je nastala i legenda o „perušini“ odnosno sambi, na koju se podsjetio Ivan Raguž.

Istina plesačice sambe u Čapljini nisu bile baš izvorne Brazilke, nego Novosađanke u brazilskom duhu, s tim što jedna od njih ima dio obitelji u Brazilu gdje boravi pola godine kako bi izučavala taj diljem svijeta prepoznatljivi ples. Na sceni se pojavila i Brazilka koja živi u Francuskoj, kao turista boravila je na ovim prostorima, čuvši za karneval stigla je na feštu u Čapljinu. Zanimljivo, voditeljica plesačica sambe je Maja Prusina, podrijetlom iz Žitomislića nadomak Čapljini. Njezini su iz Hercegovine odselili u Gajdobru kod Vinkovaca, a zatim u Novi Sad gdje živi. „Sa sambom smo uz podršku veleposlanstva Brazila u Beogradu prošle mnoge zemlje, čapljina nam se dopada, lijep grad. Jako mi se svidjela i priča o „perušini“. Čapljinu ćemo uvrstiti u svoje prioritete i nada se češće sudjelovati na ovom karnevalu“, kazala je Maja zadovoljna prijemom na kojeg su naišle u Čapljini.

Martina Martinović kraljica 23. karnevala

Osvrt na karneval posvetili smo priči o sambi, ali mnogo toga vrijednog pažnje i spomena događalo se na i oko 23-eg međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini. Da odmah razjasnimo, karneval je startao 1998. godine, dva puta nije održan 2008. i 2020. godine, međutim ono što se događalo na ovogodišnjem karnevalu najavljuje njegov dugi život.

Program je počeo dječjim karnevalom 12. kolovoza, a uz niz sadržaja vrijedi napomenuti da su izabrani princ i princeza 4. dječjeg karnevala. Titule su ponijeli Izabel Nosić i Borna Matić. Drugog karnevalskog dana na svoje su došli odrasli, uvod je bio karneval party na gradskom kupalištu „Jaz“ u Strugama. Uslijedio je posjet Gradskoj upravi, gdje je goste primio Pero Knežević, dopredsjednik Gradskog vijeća Čapljine, a zatim pripreme za promenadu. Nakon pohoda gradskim ulicama na središnjem gradskom trgu uslijedilo je predstavljanje karnevalskih skupina, čija je završnica bilo proglašenje kraljice 23. čapljinskog karnevala. Laskavu titulu ove godine ponijela je Martina Martinović iz Struga, kraj Čapljine. Prva pratilja je Ana Lukić iz Šapca (Srbija), a druga Martina Camaj iz mjesta Tuzi (Crna Gora). Ovogodišnji karneval je završen koncertom Gorana Karana i grupe Vagabundo. Valja svakako istaknuti da je ovoljetnim karnevalskim svečanostima u Čapljini prisustvovao i Lars Algell predsjednik Federacije karnevalskih gradova Europe (FECC-a), Josip Silov, dopredsjednik FECC-a… Pokrovitelji su bili – Grad Čapljina, gradonačelnik dr. Smiljan Vidić,
Federalno ministarstvo kulture i sporta i Vlada Hercegovačko-Neretvanske županije, a manifestaciju je podržao i niz sponzora.

Sudionici karnevalske povorke

U ovogodišnjoj karnevalskoj povorci su sudjelovati - Puhački orkestar HKUD „Seljačka sloga“ iz Trebižata, a zatim čapljinske mažoretkinje, pa čapljinske karnevalske skupine iz Višića, Trebižata i Struga Gorice te susjedi - Karnevalsko društvo „Prolog“ iz Ljubuškog. U karnevalskoj promenadi bili su i - „Veseli old timeri“ iz Rijeke, pa „Roboti iz Saraj'va“, zatim Župski Karnevo iz Župe Dubrovačke, „Čivijaški karneval iz Šapca u Srbiji, Sarajevo Drum ochestar, „Karnevalski koret„ iz mjesta Tuzi u Crnoj Gori, Makarske maškare, Udruga „Cirimigini“ iz Solina i „Bellamusa“ iz Prološca u Hrvatskoj. Posebni gosti bile su djevojke Mantock Brazil Samba Carnival Show iz Novog Sada. Program su vodile kolege Mia Lovrić i Ante Bender.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije