Regionalna suradnja

“Romeo i Julija” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

romeo i julija
12.03.2016.
u 11:00

U ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo gostuje predstava “Romeo i Julija” Udruženja Radionica integracije iz Beograda. U predstavi, između ostalih, igraju Uliks Fehmiu, Anita Mančić, Nebojša Glogovac, Goran Jevtić i Nikola Rakočević iz Beograda, Mensur Safciu, Armend Ismajli i Armend Baloku iz Prištine.

Podsjetimo, predsjednik Udruženja Radionica integracije je jedan od najvećih glumaca s ovih prostora - Miki Manojlović.

Riječ je o projektu o opterećenim odnosima “Prištine i Beograda” i načinima kako se gotovo nepremostive granice i barijere prevladavaju. Predstava nije odraz političkog mišljenja, već je djelo ljudi koji imaju talent, pamet i hrabrost. Svaki od njih voli svoju naciju i ne mrzi tuđu. Velika je stvar da su se okupili umjetnici iz Beograda i Prištine i punim srcem i snagom radili je zajedno. Odvija se u današnjem vremenu, u Veroni. Nema lokalni prizvuk. Ključna nit su mržnja, ljubav i jezik kao most, zid. Između srpskog i albanskog naroda i dalje postoje netrpeljivost, konflikti, nesporazumi i previranja. Iskustvo postkonfliktnih odnosa među bivšim jugoslavenskim republikama govori da je kultura jedina uspijevala preći barijere, kako teritorijalne tako i one među ljudima. Uspjela je najbržim i najbezbolnijim načinom otvoriti vrata toleranciji i interkulturalnom dijalogu. Predstava “Romeo i Julija” ozbiljan je dokaz sasvim izvjesne i moguće komunikacije i suradnje srpskih i albanskih umjetnika.

Ovaj složeni projekt zainteresirao je širu javnost s nadom da će pomoći procesima promjene svijesti pojedinaca.

Osim intelektualcima, ovaj projekt se obraća još jednoj vrlo važnoj skupini, građanima, o kojima se, zapravo, u univerzalnoj Shakespeareovoj drami i radi.

A, predstava u Sarajevo dolazi zahvaljujući Vijeću za regionalnu suradnju iz Sarajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?