inicijativa za krovnu kulturnu udrugu

Projekt ‘Bolji Mostar’ za bolji kulturni život

10.02.2017.
u 10:00

- Vrijeme je da se u Mostaru kultura i kulturni život podignu na višu razinu, stoga smo pokrenuli

projekt “Bolji Mostar” koji bi okupio sve kulturnjake ovoga grada, od studenata do akademika, pod jednu kapu i s jednim ciljem, a to je oživotvorenje kulture u Mostaru, kazali su nam inicijatori projekta “Bolji Mostar”, mladi profesor i književnik Ivan Vrljić, ugledna profesorica klavira Meliha Kulukčija i mladi student arheologije i književnik iz Splita

Jure Papić, predsjednik udruge “Bolji Split”.

Kulturni pogoni

Oni smatraju da bi grad Mostar trebao još nekoliko kvalitetnih prostora za kulturno djelovanje koji bi se, uz to, povezali sa svim kulturnim udrugama u regiji.

- Grad Mostar ima mnogo kulturnih pogona koje trebamo jače pokrenuti. Imamo mostarski književni festival, Simfonijski orkestar, kazališta i puno kvalitetnih kazališnih glumaca, a tu je i Mostar Film Festival. Mostar zasigurno ima puno potencijala u tom smislu. Optimist sam, grad Mostar zasigurno neće biti umjetnički grad slučaj. Naš je cilj okupiti sve umjetnike u jednu udrugu kako bismo digli kulturu na višu razinu - kaže Ivan Vrljić.

Prvi korak k tome cilju je registracija kulturne udruge, odnosno umjetničke skupine koja bi se zvala “Bolji Mostar”. Naglasak je na mladima odnosno studentima s tim što bi počasni članovi udruge mogli biti i akademici. Rad u udruzi bi u početku bio volonterski, a kasnije bi ovisili o članarini i potpori mjerodavnih institucija, jer “kultura je samo nadgradnja” .

Entuzijazam mladih

- Divim se ovim mladim ljudima koji imaju i volju i želju za radom na poboljšanju kulturnih prilika u gradu i regiji i spremna sam im ponuditi sam svoju pomoć. Mislim da imam dosta iskustva, ali i poznanstava u kulturnim redovima jer još uvijek radim u školama, koje im mogu biti od koristi. Mogu agitirati i u Glazbenoj i u Muzičkoj školi, znam čitavu Hercegovinu.

Puno ljudi me poznaje i mislim da ću uspjeti dosta njih animirati - kazala je prof. Kulkčija koja je cijeli svoj radni vijek provela učeći mlade glazbenike. Osnivačka skupština udruge planirana je već za proljeće ove godine. Tada bi kao i svaka udruga trebali dobiti svoj statut i zatražiti prikladni prostor za rad.

- Nama je cilj sva kulturna društva ujediniti u jedno društvo, da se ne dijelimo na lijeve i desne, nego zaista spojimo jednu umjetničku kulturnu bazu koja će okupljati mlade. A, sutra, tko zna, možda baš iz ove udruge izraste jedna osoba koja će se možda i politički angažirati - ne krije ambicije udruge Jure Papić•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?