U Širokom Brijegu u 79. godini umro Andrija Zeljko

Profesor, novinar, urednik, pjesnik, glumac..., sve to bio je Andrija

22.02.2022.
u 10:55

U ponedjeljak oko 11 sati šapatom je ulicama Širokog Brijega prohujala vijest: Umro je Andrija... Nije trebalo izreći i prezime Zeljko, jer svi su znali o kojem se Andriji radi. Znali su da je bolestan, da su ga napale razne “bole”, uz sve ostale, i podmukla korona. Nije se dao, ni predavao, piše Večernji list BiH.

Brojne zasluge i djela

Nije mi nitko rekao da je Andrija optimist. Nije morao reći - bio je najveći optimist kojeg sam poznavao. A poznavali smo se više od 60 godina, bili prijatelji više od 40 godina, kumovi blizu 40... Svestranijeg čovjeka nisam znao, niti mislim da ću takvog upoznati. Andrija je bio talent za sve i svašta. Bio je profesor matematike, novinar i urednik u nekoliko listova i časopisa, pripovjedač, izviđač, pjesnik, glumac amater s profesionalnim odnosom prema glumi, redatelj brojnih, bolje reći svih, dramskih predstava u KUD-u “Matija Gubec” u Širokom Brijegu, kasnije isto to kad je KUD prerastao u Amatersko kazalište Didak.

Mnogi još pamte njegovu ulogu u dramskoj seriji “U registraturi” redatelja Joakima Marušića iz 1974. godine, uloge u filmovima “Povratak Katarine Kožul”, redatelja Slobodana Praljka (1989.), “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića, TV drami “Liganje” te u nizu šarenih dramskih programa. Andrija je bio duša širokobriješkog Amaterskog kazališta, kasnije i amaterske družine FRAMA Široki Brijeg, gdje je igrao, režirao, pisao tekstove... Najviše zahvaljujući Andriji, širokobriješko je Amatersko kazalište izvelo stotine predstava u svom gradu i okolnim selima (Izbično, Čerigaj, Knešpolje, Kočerin...) te u Mostaru, Grudama, Čitluku, Čapljini, Neumu, Iloku, pa u švicarskim i njemačkim gradovima Singenu, Zugu, Bernu, Zürichu, Rosenheimu, Sindelfingenu... Andrija je bio idejni vođa dramske družine. Kao siromašni mladić iz siromašnog sela Crnča, koji je imao teško djetinjstvo, u ranim ‘60-im godinama položio je prijamni ispit na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, ali tadašnje širokobriješke (tada lištičke) vlasti nisu bile voljne dodijeliti mu stipendiju.

- Stipendije su namijenili za studente rudarstva i profesore matematike, kadrovima koji su nedostajali rudnicima boksita i širokobriješkoj Gimnaziji. Što sam mogao – držeći se one: “Daj što daš”, otišao sam u matematičare - pričao je kasnije Andrija...

Njegovi prijatelji redom govore kako boljeg poznavatelja hrvatskog jezika od Andrije u Hercegovini, pa i dalje, nije bilo. Još krajem ‘60-ih godina, Andrija je postao novinar – dopisnik Večernjeg lista iz tadašnje Lištice... Novinarstvom se bavio i kasnije, bio dopisnik Slobodne Dalmacije i jedan od utemeljitelja popularnoga lokalnog glasila Vrisak. U Vrisku je bio svestrani novinar i urednik, kasnije i u Hrvatskom listu te brojnim drugim glasilima, školskim listovima, časopisima kao što je Vitko i drugi. U Vitku je pisao kratke priče, koje su u lipnju 2019. godina objedinjene i tiskane u zapaženoj knjizi “U ono vrijeme”. Andrija je pisao i pjesme koje su uz ostalo izvođene i nagrađivane na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, ali i drugim mjestima. Zanimale su ga i teme iz rodnog sela, gdje su njegovi Gazdići imali veliki ugled, zanimalo ga je i što se događa u susjednim selima, jer... sve ih je volio i cijenio, kao i svaki ljuti kamen, dub i jasen, svaku tilovinu i “čuču” njemu drage Hercegovine.

Prijatelji o Andriji

- Andrija Zeljko bio je najsvestraniji intelektualac kojeg sam poznavao - rekao mi je njegov prijatelj Frano. Slično je o Andriji pričao i njegov radni kolega Miro iz širokobriješke Gimnazije:

- Darovit za sve, susretljiv, svestran, duhovit i uvijek vedar. Kolege i učenici su ga voljeli i cijenili, kao što ga je volio i cijenio rodni Crnač i njegov Široki Brijeg... Kad sam dobio zadaću u Večernjaku napisati ovaj tekst, pitao sam Andrijinog i mog zajedničkog prijatelja Miljenka što bih o Andriji trebao posebice istaknuti. Prijedlog je bio: - Što god dobroga napišeš, bit će to premalo dobro, a koliko god napišeš, neće biti dovoljno... Jer Andrija zaslužuje više nego je meni ili bilo kome od njegovih prijatelja moguće reći...

Andrija je imao puno prijatelja. Pamtit će ga samo po dobru i danas u 16 sati ispratiti na posljednji počinak na Vuletić groblju u Crnču. Obitelj će sućut primati u Gradskoj mrtvačnici u Širokom Brijegu od 15.15 sati. Andrijinoj supruzi Radici, sinu Marku, kćerima Maji i Marini, unučadi te ostaloj mnogobrojnoj rodbini i prijateljima izražavamo duboku sućut... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije