IZLOŽBA KNJIGA U ŽEPČU

Prof. Franjo Marić: “Knjigu i zavičaj nikada ne smijete baciti u zaborav”

16.10.2018.
u 09:30

U Katoličkom školskom centru “Don Bosco” Žepče upriličena je izložba knjiga za djecu i mladež, ukupno 650 izdanja koja su nastajala u razdoblju od 1864. do 1990. godine, a koje je godinama prikupljao, posjećujući sajmove i pronalazeći ih u antikvarijatima, profesor Franjo Marić, Žepčak koji živi i radi u Zagrebu, spisatelj i bibliofil.

Izložbi su nazočili brojni Žepčaci, profesori i učenici, koji su se po prvi puta susreli s nekim od naslova iz najranijega doba djetinjstva njihovih baka i djedova, ali i pradjedova. Provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo otvorio je izložbu usporedivši knjige s Biblijom koja, također, sadrži brojne priče iz života. Naglasio je kako je i sam Don Bosco napisao oko 100 knjiga s namjerom da odgoji srca i glave najmlađih generacija.

- Ova donacija nema vrijednost i za nas je najvažnija jer je prva koja prepoznaje potrebu da se danas, više nego ikad, radi s djecom i omladinom, kazao je provincijal.

Općinski načelnik Mato Zovko zahvalio je prof. Mariću na njegovu ustrajnom i profesionalnom pisanju o Žepču i najavio uskoro promociju trećeg izdanja knjige “Kronologija žepačkog kraja 1458.- 2018. godine”.

Profesor Franjo Marić predao je darovnicu don Milanu Ivančeviću, ravnatelju KŠC “Don Bosco” Žepče u kojoj je, između ostaloga, napisano da se 650 izdanja knjiga daruje Salezijanskoj zajednici u Žepču, a u slučaju da Salezijanci odu iz Žepča, knjige ostaju u Rimokatoličkom župnom uredu u Žepču. Obraćajući se okupljenima, prije svega mladima, prof. Franjo Marić poručio je da knjigu i zavičaj nikada ne smiju baciti u zaborav te najavio novu inicijativu o formiranju “Regionalnog centra za djecu i omladinu”, kao i Muzeja dječje književnosti u Žepču. Na izložbi je predstavljen Katalog izložbe knjiga za djecu i mladež iz donacije Franje Marića za koji je predgovor i odabir knjiga za izložbu pripremila naša poznata književnica prof. dr. sc. Julijana Matanović. (bj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije