26. srpnja

Priča "Tangerine" otvara Motovun Film Festival

Motovun Film Festival
06.07.2016.
u 16:40

Američka humoristična drama "Tangerine" Seana Bakera, neovisna filmska priča o osvetničkom pohodu transrodne, ljubomorne seksualne radnice u potpunosti snimljena mobitelom, otvorit će u utorak, 26. srpnja ovogodišnji Motovun Film Festival.

Bakerov film predvodi generaciju filmova snimljenih novim tehnologijama, a istaknuo se kao najbolji i najljepši film u potpunosti snimljen mobitelom, najavljuju s festivala, prenosi Hina.

Za snimanje priče, smještene na Badnjak kada glavna junakinja izlazi iz zatvora na ulice Hollywooda upadajući u niz kaotičnih situacija, korištena su tri iPhonea opremljena anamorfnim lećama. Taj višestruko nagrađivani film svoju je premijeru imao na prošlogodišnjem festivalu Sundance.

Mobitel ima važnu ulogu i u filmu koji će 30. srpnja zatvoriti motovunski festival - talijanskoj komediji "Potpuni neznanci" Paola Genovesea, u kojoj je pokretač radnje.

Film, nagrađen za najbolji scenarij na festivalu Tribeca, prati grupicu prijatelja okupljenu na zajedničkoj večeri koja odluči staviti mobitele na stol i na glas čitati poruke koje im dolaze tijekom druženja. Ne sluteći koliko se zapravo ne poznaju, ugodno okupljanje se pretvara u urnebesnu kolektivnu i neugodnu svađu.

Glavni filmski program ovogodišnjeg festivala donosi 15 premijera, tri popratna programa posvećena su zemlji partneru - Italiji te još jedan, "Gdje ste bili 2016.?", koji se bavi temama jačanja europskog nacionalizma.

Premijerno će se prikazati, među ostalim, dokumentarni film "Gimme Danger" Jima Jarmuscha o grupi The Stooges na čelu s Iggyjem Popom, crna komedija "Zaljev luđaka" Brune Dumonta koja donosi urnebesni cirkus s početka 20. stoljeća te pobjednik Berlinalea "Gori more" Gianfranca Rosija.

Tu su i dobitnik Nagrade Françoisa Chalaisa u Cannesu, ruski film "(M)Učenik" Kirilla Serebrennikova, američki film "Neke žene" Kelly Reichardt s poznatom glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara "Klan" Pabla Trapera, zastrašujuća priča utemeljena na istinitim zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara.

Prikazat će se i novi film Snježane Tribuson, "Sve najbolje" te ugostiti Kseniju Marinković i Mirjanu Karanović, glumice filma "Dobra žena", kojega je Karanović i režirala.

Za samo otvorenje 19. izdanja festivala organizatori najavljuju i posebna iznenađenja koja su zasad tajna, a podsjećaju kako je publika prošle godine cijeli motovunski trg osvijetlila prskalicama, pretprošle je radila 'selfije', a godinu ranije ponosno u zrak dizala motovunske putovnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?