30. listopada

Premijera predstave 'Noć tribada' u HNK u Mostaru

27.10.2017.
u 13:14

Premijera predstave "Noć tribada" prema tekstu Per Olova Enquista, suvremenog švedskog pisca, o životu jednog od začetnika modernog dramskog teksta Augusta Strindberga, bit će upriličena u ponedjeljak, 30. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru, s početkom u 20 sati.

Redatelj predstave je Boro Stjepanovića, a u predstavi igraju Ivan Skoko, Nikolina Marić, Angela Bulum, Bojan Beribakachiwe i Zorislav Galić. 

Priča govori o Strindbergovom privatnom životu, kontroverznom i bizarnom odnosu prema ženama, trima brakovima, te riskantnom političkom aktivizmu, rečeno je petak na konferenciji za novinare koja je održana uoči premijere predstave.

Dramaturg Dragan Komadina izjavio je kako je Boro Stjepanovića nakon trideset godina opet među mostarskom kazališnom publikom, što, kako je kazao, predstavlja veliku čast.

Po njegovim riječima, predstava je "dramaturški gledano inscenacija jednog ljubavnog trokuta". Upoznajemo Strindberga kao čovjeka od krvi i mesa, njegov odnos sa ženama, kraj njegovog prvog braka, te odnos sa Siri von Essen s kojom je imao dvoje djece. 

- Konačno imamo retor predstavu koja govori o građanskom svijetu s kraja 19. stoljeća. U ovom mandatu to je prva predstava na tu temu. Drago mi je da širimo i tu priču - rekao je Komadina.

Istaknuo je kako predstava govori o jednom klasičnom ljubavnom trokutu u čijem je središtu August Strindberg. Uz njegovu ženu Siri, glumi i njezina ljubavnica Maria Carolina David zbog koje je se Strindberg zapravo razveo.

Redatelj Boro Stjepanovića kazao je kako je riječ o uzbudljivoj i nevjerojatnoj priči gdje se svake sekunde čovjek iznenađuje što se tu događa, što ljudi misle jedni od drugima i kako se sve to završava.

Dodao je kao vjeruje da će jednostavna intimna priča, koja kao da je pisana za ovaj prostor, koristi mladim glumcima i publici koju će privući.

- Ono zbog čega sam ja tu, su mladi glumci koji su najvažniji u svemu ovome i u koje polažem velike nade - rekao je Stjepanović.

Ravnatelj HNK u Mostaru Ivan Vukoja izrazio je zadovoljstvo što je ta kazališna kuća imala prigodu surađivati s Borom Stjepanovićem.

-  Boro nije samo veliki glumac, redatelj i dramski pedagog već i svojevrsna kazališna enciklopedija - ocijenio je Vukoja.

 Per Olov Enquist je s ovim komadom stekao svjetsku slavu. Njegov dokumentaristički pristup, započet u romanima "Hess" i "Legionari", svoju je dramsku emanaciju prvi put doživio u "Noći tribada". Uzimajući jednu noć iz burnog Strindbergovog života, Enquist se bavi jednom od omiljenih tema velikog švedskog dramatičara i pisca – odnos prema ženama koji je oscilirao od iskazivanja nesmiljene strasti do otvorene mizoginije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije