Tomislavgrad

Predstavljena knjiga 'Američki dnevnik' fra Davida Zrne

16.10.2021.
u 11:32

U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske, Hercegovačke franjevačke provincije i Franjevačke knjižnice iz Mostara i Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu u petak je u kino-dvorani Kulturno-informativnoga centra predstavljena knjiga "Američki dnevnik" dr. fra Davida Zrne (1896.-1984.).

Knjigu su predstavili prof. Mate Kelava, u ime Matice hrvatske i prof. Zdenka Zrno, u ime obitelji Zrno, zatim fra Ante Marić, u ime nakladnika, te dr. fra Robert Jolić, priređivač Dnevnika i autor životopisa pok. fra Davida Zrne. 

U svom izlaganju fra Robert Jolić podsjetio je kako je fra David rođen u Duvnu te je jedan od najpoznatijih franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije u 20. stoljeću. Godine 1930. otišao je u Sjedinjene Američke Države i ondje, gdje je bio poglavar franjevačke zajednice (1935.-1949.), s manjim prekidima, ostao do smrti 1984. godine. Za svojih dugih putovanja po sjevernoameričkom kontinentu vodio je dnevnik u razdoblju od 1930. do 1969. godine, koji je objavljen 37 godina nakon njegove smrti. 

- Upravo je Zrno najviše učinio na izgradnji hrvatske zajednice u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. On je je bio poglavar te zajednice i kroz to vrijeme uspio je kupiti prekrasni samostan u Chicagu kao i tiskaru i pokrenuti tri veoma značajna časopisa koji će pomoći američkim Hrvatima u očuvanju vjerske i nacionalne svijesti - kazao je fra Robert.

Dodao je kako je fra Davidov dnevnik, koji je vodio na svojim dugim putovanjima po sjevernoameričkom kontinentu, srećom sačuvan do danas.

- No, iznimno je mali broj ljudi imao uvid u dnevnik, a na njega je prvi upozorio dr. fra Ivo Sivrić koje neko vrijeme živio zajedno s fra Davidovom - istaknuo je fra Robert.

U svom autobiografskom dijelu Sivrić je zabilježio da je fra David vodio dnevnik u dva sveska na preko 300 rukom napisanih stranica.

- Evo, konačno je došlo vrijeme ostvarenje davne Sivrićeve želje da se dnevnik objavi, i to 91 godinu od početka njegovog pisanja i 37 godina od smrti njegova autora – naveo je fra Robert, naglasivši kako se izvornik nalazi u arhivu Hrvatske franjevačke kustodije u Chicagu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?