Ljubuški

Predstavljen prijevod knjige “Apokaliptični dani” A. Čuvala

18.05.2017.
u 08:00

Knjiga fra Janka Bubala “Apokaliptični dani”, je iznimno značajno i vrijedno djelo koje će pomoći u rasvjetljavanju tragičnih događaja tijekom i nakon Drugog svjetskog rata i dati doprinos u postupku suočavanja s prošlošću, istaknuto je, uz ostalo, na njezinu predstavljanju koje je upriličeno u Franjevačkom samostanu na Humcu u Ljubuškom.

Predstavljanje su organizirali općina Ljubuški i HKD Napredak, podružnica Ljubuški, a knjigu je izdala Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” Široki Brijeg. O knjizi su govorili fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, povjesničar prof. Ante Čuvalo, povratnik iz SAD-a, i Ivan Zlopaša, dopredsjednik Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma.

“Fra Janko poimence spominje 14 pobijenih hercegovačkih franjevaca, poput 14 postaja puta križa, a ova knjiga je kao njihovo uskrsnuće jer su doista u njoj uskrsnuli. Saznali smo za mnoge pojedinosti kojih nema na drugim stranama”, rekao je fra Miljenko Stojić, urednik novog izdanja knjige “Apokaliptični dani”. “Britkim jezikom i analitičkim umom, ukrašenim osebujnom moći zaključivanja, Bubalo nas svojim pripovjedačkim umijećem vodi kroz događaje i procese između travnja 1940. godine i svog dolaska na Čerin u lipnju 1950. Najdragocjeniji dio njegovih memoarskih zapisa, dakako je onaj vezan za razdoblje između 14. srpnja 1943. godine, kada je preuzeo dužnost kapelana u Vitini i izlaska iz zatvora kotarske Ozne u Ljubuškom”, naglasio je Ivan Zlopaša. Prof. Ante Čuvalo je predstavio engleski prijevod knjige “Apokaliptični dani” (“Apocalyptic Days”), koju su nedavno, zaslugom njega i njegove supruge Ikice, izdale kuća CroLibertas iz Chicaga i Vicepostulatura, Široki Brijeg.

Profesor Čuvalo je govorio o važnosti i potrebi prevođenja i raspačavanja knjiga u inozemstvu jer se tako podastire hrvatska istina o povijesnim događajima, nasuprot lažima i falsifikatima koje često plasiraju neprijatelji i protivnici hrvatske državnosti i slobode, s čime se kao politički emigrant, susretao i aktivno borio.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije