Banja Luka

Predstavljen drugi toma Hrvatske enciklopedije BiH

enciklopedija
19.02.2016.
u 15:42

Predstavljanju drugog toma Hrvatske enciklopedije BiH u prostorijama Banskog dvora u Banjoj Luci nazočio je veliki broj zvanica. 

Predstavljanju drugog toma Hrvatske enciklopedije BiH koje je održano u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) i Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) BiH, nazočila je i članica Predsjedništva HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Marija Rapo. 

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović je rekao da je predstavljanje ovog enciklopedijskog sveska rezultat suradnje ANURS-a i HAZU BiH koja se odnosi na razmjenu podataka i iskustava u pripremi enciklopedijskih jedinica. Kuzmanović je istaknuo da je ovdje riječ o posebnoj enciklopediji koja govori o kulturnoj baštini hrvatskog naroda ne umanjujući značaj i drugih naroda u BiH. 

Direktor Hrvatskog leksikografskog zavoda BiH Ivan Anđelić rekao je na predstavljanju da je ova enciklopedija po sadržaju nacionalna, ali da je to ustvari opća enciklopedija BiH. 

Glavni urednik enciklopedije Jakov Pehar naveo je da su u ovo djelo ušle i osobe koje su dale svoj kulturološki i politički doprinos bez obzira na nacionalnost i jesu li podrijetlom iz BiH.

Profesor Željko Vujadinović govorio je o razvoju enciklopedijskih izdanja na našim područjima, te je istaknuo da je drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH kvalitetniji u odnosu na prvo izdanje, te izazio očekivanje da će ovaj trend da se nastavi i kod narednih izdanja.

Pomoćni biskup banjolički msgr. Marko Semren govorio je o doprinosu Katoličke crkve i svećenika tijekom izrade Hrvatske enciklopedije, te značaju  izrade enciklopedijskih izdanja na razvoj društva.

Predstavljanju drugog toma Hrvatske enciklopedije BiH u prostorijama Banskog dvora u Banjoj Luci nazočio je veliki broj zvanica, među kojima i dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, priopćeno je iz RO HDZ BiH Sjeverozapadna Bosna. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?