02.01.2021. u 16:00

Pandemija koronavirusa uništila je i ono malo što je ostalo od kulture u ovoj zemlji. Najlošije su prošli umjetnici čiji posao ovisi o izravnom kontaktu s publikom. Glazbenici sjede kući i dovijaju se kako dalje. I ne samo oni - glumci, operni pjevači, baletani, majstori svjetla i tona, producenti..., cijeli umjetnički izvođački svijet ostao je bez posla. Koncerti, izložbe i promocije premješteni su na internet. “A nema goreg osjećaja od sviranja za kameru”, reče Vlatko Stefanovski.

Brojne manifestacije, predstave i koncerti otkazani su ili održani online. Zbog pogoršane epidemiološke situacije 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti je održan u online formatu. Održao se Večernjakov pečat. Uživo, ali pred praznim dvoranama u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci dodijelili smo Pečat herojima u bijelom. Važno je da se kontinuitet manifestacije nastavio i da ćemo, ako bude sreće, 2021. godine održati 20. jubilarni Večernjakov pečat.

Mostarsko proljeće zbog pandemije je prebačeno na jesen, Mostar Film Festival je održan u formi autokina, a Mediteran Film Festival i Neumski festival animiranog filma NAFF online. Godinu ćemo, nažalost, pamtiti i po odlasku velikana glumišta: Nede Arnerić, Mustafe Nadarevića, Špire Guberine, Vere Zime, Pere Kvrgića... Ogroman gubitak za našu kulturu odlazak je kulturne institucije Hercegovine - fra Vendelina Karačića. Na mladima svijet ostaje pa od svijetlih događanja izdvajamo nominaciju Gorana Goge Bogdana za najboljeg europskog glumca. Dokumentarni film mlade mostarske studentice režije Karmen Obrdalj “Zašto mama vazda plače” osvojio je nagradu na gotovo svim festivalima gdje se pojavio. Sličan uspjeh s animiranim filmom “Prirodni odabir” ostvarila je i mlada Aleta Rajič. Nagrađivana su i kazališta, posebice HNK Mostar i Narodno pozorište, koja su s predstavom “Identitluk” ostvarila najveći uspjeh u poslijeratnoj povijesti dvaju teatara. Međutim, kazališta su zbog pandemije prazna i ako ne dobiju adekvatnu pomoć od institucija kulture, mnoga će biti prisiljena zatvoriti svoja vrata.

Kulturni djelatnici muku muče s pandemijom. Ako lockdown potraje, mnogima će biti ugrožena egzistencija. Tko će im pomoći?•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije