“Pretežno vedro”

Poziv na autentično življenje vjere

25.02.2016.
u 08:00

“Knjiga ‘Pretežno vedro’ ukoričena je zbirka fra Željina dugogodišnjeg preispitivanja sebe, svojih najdubljih čežnji, misli, htijenja, izbačenih iz sebe na različite stranice, portale, e-mailove, društvene mreže, a sad, evo, i na papir”, kazao je fra Ivan Penavić, đakon u Tomislavgradu, na predstavljanju knjige “Pretežno vedro”, širokobriješkog franjevca fra Željka Barbarića u prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Širokom Brijegu.

Petsto nazočnih

Procjenjuje se da je u dvorani bilo oko petsto nazočnih, a sav prihod od predaje ove knjige namijenjen je opremanju prostorije za djecu s autizmom Doma “Marija naša nada”.

Fra Ivan Penavić naglasio je kako je početnim tekstom fra Željko ‘načeo’ pitanje Boga tematikom Božje logike.

“Ova je knjiga zov na autentično življenje vjere, koje se dotiče i najskrovitijih dubina ljudske intime”, kazao je fra Ivan. Parafrazirajući svetoga Ivana XXIII. (balzo innanzi – skok unaprijed) istaknuo je: “Neka ova optimistična duhovna prognoza bude ‘skok unaprijed’ i Crkve u Hercegovini.”

Fra Željkova rodica Ivona Barbarić pročitala je pjesmu “Ne zaboravi biti sretan” Pabla Nerude, a fra Željko je kazao: “Osjećam se kao na svojoj mladoj misi. Fra Ivan i Ivona imali su čitanje na mojoj mladoj misi.”

Nestali s laptopa

Zahvalio se svima koji su mu pomogli u pripremi njegove knjige. Kazao je kako piše već desetak godina te da su njegovi brojni tekstovi jednostavno “nestali” s laptopa pa se posebno zahvalio fra Luki Bakoviću koji je sve tekstove prikupio s interneta i urednicima portala na kojima je objavljivao. Nadahnuto je govorio o onima koji trebaju pomoć, naglasivši: “Mi smo odgovorni za njih. Ne samo netko drugi, nego mi, ja i ti. Neka ovo bude naš mali znak da ih nismo zaboravili.”

U glazbenom dijelu programa nastupile su Marija Čolak i Marija Polić, a program je vodila Ana Marija Prskalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije