"JUKINE CRTICE"

Potresna priča o ratnoj sudbini mostarskih mostova, ali i brojne druge

23.06.2020.
u 14:29

Matica hrvatska Mostar objavila je knjigu "Jukine crtice" sa stotinu kolumni iz pera hrvatskog novinara, književnika i publicista iz Mostara Darka Juke, osvjedočenog prijatelja ratnih veterana i stradalnika Domovinskog rata. Juka u kolumnama obrađuje mnoštvo tema, a značajan dio tekstova bavi se poviješću Mostara i Hercegovine. Nekoliko naslova baca novo svjetlo na zbivanja u Mostaru u jeku dvostruke ratne agresije iz prve polovine 1990-ih.

Riječ je o tekstovima o pogibiji viteza Tihomira Tihe Mišića, čuvenoj eksploziji mostarske cisterne s uzrocima i posljedicama, o filmskom forsiranju Neretve pri prelasku rijeke kajakom kada je počelo oslobađanje istočne obale Mostara. Juka je napisao detaljan tekst o pripremi i tijeku Lipanjskih zora s pojedinačnim pregledom zbivanja u dolini Neretve, a poziva se na impresivnu količinu izvora, knjiga vojnih i povijesnih autoriteta, originalnih dokumenata zaraćenih strana i izjava živih svjedoka.

Posebice su nas dirnule analize o vojnim amblemima naših slavnih postrojbi i o nikad dosad obrađenim ratnim pjesmama Hrvatskog vijeća obrane, s naslovima i stihovima himni svih mostarskih bojni koje Juka spašava od zaborava. Ovaj vrijedni autor počastio nas je potresnom pričom o ratnoj sudbini mostarskih mostova, upoznao nas s prošlošću Vojnog orkestra HVO-a, Hrvatske glazbe Mostar i HŠK Zrinjskog. Tu je i veliki tekst o pjesmi posvećenoj topnicima HVO-a Slavujima koju je pjevao legendarni Oliver Dragojević. Kroz taj tekst proveo nas je važnom pričom o dolasku slavuja na naše ratište.

- HVIDRA Mostar iskreno preporučuje Jukine crtice svom članstvu i svima koji žele znati što se zaista ovdje događalo u godinama ponosa i slave. Juka nam na jednom mjestu donosi povijesno, dokumentaristički i emotivno prevrijedne podatke i mi sudionici Domovinskog rata, pripadnici HVO-a, iskazujemo zahvalnost i poštovanje zbog njegovog neumornog rada, posebno jer živimo u vremenu kada je istinu opet potrebno braniti i od zaborava i od izmišljanja neke drugačije povijesti. To je i najveći razlog što Jukine crtice treba imati u obiteljskoj knjižnici.

"Jukine crtice" objavljene su u nakladi Matice hrvatske Mostar, uz recenzije akademika Josipa Muselimovića i prof. dr. sc. Mile Lasića, sa 100 kolumni na 400 stranica. Dostupne su u knjižari Alfa u trgovačkom centru Mepas u Mostaru. Čestitke autoru! -  - navode iz HVIDRA-e Mostar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?